Mossad'ın İranlı profesöre suikastının ayrıntıları

İngiliz The Sunday Times gazetesi, İsrail gizli servisi Mossad'ın İranlı nükleer profesörü Mustafa Ruşen'i nasıl öldürdüğünü yazdı.

İngiliz The Sunday Times gazetesi, ismini vermediği İsrailli bir yetkilinin ifadelerine dayandırdığı haberinde, İranlı 32 yaşındaki nükleer fizikçi Mustafa Ahmedi Ruşen'in bombalı suikast sonucu öldürülüşü ile ilgili önemli iddialara yer verdi. Haberde, İsrail gizli servisi Mossad'ın, Natanz uranyum zenginleştirme tesisinde yönetici olarak çalışan nükleer tesisinde çalışan Profesör Ruşen'i nasıl öldürdüğü adım adım anlatıldı.

Suikastların yöntemi aynı
Son yıllarda İran'ın nükleer programında görev alan bilim insanlarının hep aynı yöntemle, araçları seyir halinde iken motosikletli kişilerin araca yanaşarak manyetik bombaları monte etmesi sonucu meydana gelen patlamalarla, öldürülmesi ile ilgili Tahran yönetimi ABD, İngiliz ve İsrail gizli servislerini sorumlu tutuyordu. The Sunday Times'da yer alan haber, Tahran yönetiminin iddialarını doğrular içerikte.

Adım adım suikast
11 Ocak sabahı evinden Natanz nükleer tesisine gittiği sırada Prof. Ruşen'e düzenlenen suikast İngiliz gazetesinin haberinde adım adım anlatıldı. Haberde kaynak olarak, ismi verilmeyen bir İsrailli yetkilinin ifadeleri kullanıldı.

Suikast için aylarca hazırlık yapıldı. Ruşen'in evinin çevresi ve eve 500 metre mesafedeki İran istihbarat örgütü binası başta olmak üzere kritik noktalar Mossad ajanları tarafından aylarca gözetlendi. Gözetlenen yerlerde sıra dışı bir durum olduğunda ajanlar anında bunları birbirlerine bildirecek bir sistem oluşturdu.

Ruşen'in evinin yakınına bu ajanlar tarafından bir kontrol noktası kuruldu.

11 Ocak sabahı saat 08:00 sıralarında Prof. Ruşen'in, soförünün kullandığı araçla görevli olduğu Natanz zenginleştirme tesisine doğru yola çıkmasının ardından motosikletli bir Mossad ajanı 08:20 sıralarında araca yanaşarak bombayı araca monte etti ve 9 saniye içerisinde meydana gelen patlama sonucunda Ruşen ve şoförü hayatını kaybetti.

Gazeteye bu bilgiyi verdiği iddia edilen İsrailli yetkilinin, "Hata yapma şansınız yok. Yapılacak bir hata sadece o ajanın hayatını tehlikeye atmaz, aynı zamanda uluslararası bir skandala neden olabilir" şeklindeki ifadesine de haberde yer verildi.

(soL - Dış Haberler)