Morales Nobel barış ödülüne aday gösteriliyor

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, 2010 yılı Nobel barış ödülü için aday gösteriliyor. Aday gösteren kurum ise 1980 Nobel Barış ödülü sahibi Adolfo Pérez Esquivel’in başkanlığını yaptığı Adalet ve Barış Örgütü (SERPAJ)

Esquivel'in açıklamasında Evo Morales Ayma'nın Nobel barış ödülüne aday gösterildiği belirtildi. Bunun en önemli nedenleri ise şöyle sıralandı: Sosyal adalet için kalıcı barış mücadelesi, kültürel farklılıklara saygı, Latin Amerika Karayipler bütünleşmesinde sürekli rol üstlenmesi, ulusların saygı ve barış içinde bir arada yaşama projeleri nedeniyle Morales'in bu ödüle layık olduğu ifade edildi.

Aynı istek Küba Devrim Komutanı Fidel Castro tarafından geçtiğimiz yıl kasım ayında dile getirilmişti. Fidel, Morales'ten söz ederken halkı için iyi bir yaşam elde etme mücadelesinde büyük zorluklara göğüs germiş ve katı bir çalışma yürütmek durumunda kalmış, bu nedenle Nobel Barış ödülünü defalarca hak etmiş bir liderdir ifadelerini kullanmıştır.

Bu duyurunun şu sıralarda Pérez Esquivel tarafından yapılacak davetle Buenos Aires'teki kültürel ortaklık merkezinde resmileşmesi bekleniyor. Bolivya liderinin adaylığının yürürlüğe girmesi için bir komite tarafından onaylanması gerekiyor.

Haber bilgileri SERPAJ tarafından yerel bir gazeteden duyuruldu. Yapılan açıklamada Morales'in gerek sendika liderliği ve gerekse de devlet başkanlığı süresince çatışmaları barışçıl çözüm getirme yeteneğine vurgu yapıldı. Demokratik yönde, insancıl, halkçı, kapsayıcı, ulusal birlikçi, çevre dostu ve korumacı kimliğine, Toprak Ana hakları kavramı ile amaç ve mücadelelerine övgüde bulunuldu.

Adaylık haberinin duyurulduğu basın toplantısında Pérez Esquivel'e Bolivya'nın Arjantin Büyükelçisi Leonor Arauco, Sosyolog Atilio Borón, Plaza de Mayo Anneleri örgütünün kurucusu Nora Cortiñas ile Gazeteci ve yazar Stella Calloni de eşlik etti.
(soL - Dış Haberler)