Morales: Koka, kokain demek değildir

Evo Morales, Bolivya’da yasal koka yetiştiriciliğinin sınırlarını genişletmeye hazırlanıyor.

Değişik toplumsal hareketler ve koka çiftçileri ile gerçekleştirdiği bir hükümet değerlendirme toplantısının ardından halka hitap eden Morales, 6 Kasım seçimleriyle elde edilen meclis çoğunluğu ve demokratik kazanım sayesinde koka ekiminin artırılacağını açıkladı.

Uygulamadaki uyuşturucuyla mücadele yasası nedeniyle şu anda, geleneksel amaçlarla kullanılmak üzere 12 bin hektar koka ekimine izin veriliyor.

Aynı zamanda koka çiftçilerinin eski sendika ve sektör lideri olan Morales, uygulamadaki uyuşturucuyla mücadele yasasının koka çiftçilerinin çıkarlarını ve sendikal gücü dikkate alarak hazırlanmış olmadığını belirterek, “bugün sahip olduğumuz parlamento çoğunluğu ile koka ekimini yasal hale getirebiliriz” dedi ve yeni bir yasa ile koka ekimini 20 bin hektara yükselteceklerini açıkladı.

Böylelikle bu bitkinin ekilebildiği genel toprak genişliği yüzde 40 oranında yükselmiş olacak.

And Dağları’nda yaşayan yerliler için pek çok alanda kullanılan faydalı bir bitki olarak bilinen koka yaprağı, ilaç yapımında ve besin kaynağı olarak kullanılıyor.

Bununla birlikte kokanın kokain elde etme amacıyla kullanıldığı ve uyuşturucu kartelleri için ayrı bir önem taşıdığı da bir gerçek. Bu noktada Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales her iki bağlamda da konunun gereklerinin yerine getirilmesi yönünde hareket ettiklerini, bir yandan uyuşturucu trafiğine karşı mücadele ederken diğer yandan koka çiftçilerinin yaşam koşullarının, ülke ekonomisinin ve dış ticaretinin gelişmesi için yeni düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

ABD yönetimi, koka üretiminin yasallaşması vaadinin gerçekleşmesi halinde Bolivya ile ilişkilerin gerginleşebileceği mesajını vermesine karşın Evo Morales, ABD politikalarına boyun eğmenin söz konusu olmayacağını belirtti.
(soL - Dış Haberler)