Morales’e suikast planı

Bolivya’da muhalefetin güçlü olduğu ve bölünme tartışmalarıyla gündeme gelen Santa Cruz eyaleti bölge savcısı, Devlet Başkanı Evo Morales’e suikast düzenleyecekleri şüphesiyle tutuklanan iki kişiyi serbest bıraktı. Hükümet, üzerlerinde teleskopik tüfekle yakalanan şüphelilerin bırakılmasına tepki gösterdi.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales'e suikast planladıkları şüphesiyle tutuklanan 2 kişi yeterli kanıt olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. Polis, önceki gün El Trompillo havaalanında Morales'in inişinden dakikalar önce yakalanan kişilerin üzerinde teleskopik görüşe sahip tüfek ve silah mühimmatı bulunduğunu açıkladı. Sosyal Hareketler Bakan Yardımcısı Saşa Llorenti, hükümetin bu kişilerin Morales'e suikast düzenlemeyi planladıklarına inanmak için sağlam kanıtları olduğunu söyledi.

Muhalefetin güçlü olduğu Santa Cruz'daki bölge savcısı Willians Torres ise, tutuklanan iki kişiyi suçlamak için yeterli kanıt bulunmadığını belirterek şüphelilerin serbest bırakıldığını açıkladı.

Bolivya İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin Morales'in solcu politikalarına karşı düzenlenen gösterileri yöneten muhafâzakar Santa Cruz Gençlik Örgütü'nün üyesi olduklarını açıklarken, Santa Cruz Gençlik Örgütü bu iddiayı yalanladı. İçişleri Bakanı Yardımcısı Ruben Gamarra, savcının şüphelileri serbest bırakmasının üzücü bir karar olduğunu ifade etti.

Zengin kesimlerin yaşadığı ve muhalefetin gösterilerinin merkezi olan Santa Cruz eyaleti yönetimi, geçen ay anayasaya aykırı olarak düzenlenen referandumda eyaletin merkezi hükümetten ayrılmasını talep etmişti. Bu kararın, ABD destekli zengin kesimlerin ülkeyi bölme ve Morales hükümetini devirme planlarını ortaya koyduğu iddia edilmişti.