Mısır’ın ‘firavunu’ halkı oyalamaya çalışıyor

Mısır’ın İslamcı Cumhurbaşkanı Mursi’nin, Yüksek Yargı Konseyi hakimleri ile görüşmesinin ardından Mursi’ye firavun yetkileri tanıyan kararnamede bir değişiklik yok.

Mısır’ın Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kendisini ve Kurucu Meclis’i yargı denetiminden muaf tutacak düzenlemesine karşı muhalefet dört gündür eylemlerini sürdürüyor.

Mursi’nin Yüksek Yargı Konseyi hakimleri ile yaptığı 4 saatlik bir görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Yasser Ali’nin televizyondan okuduğu açıklamada, Mursi’yi yargısal denetimden muaf tutan cumhurbaşkanlığı kararnamesinde bir değişikliğe gidilmediği ancak, düzenlemenin yalnızca “egemenlik konuları” ile sınırlı olduğu ifade edildi.

Bununla birlikte, Müslüman Kardeşler de gerilimi tırmandırmamak adına düzenlemeyi planladıkları Mursi’ye destek mitinginden vazgeçtiklerini açıkladı.

Russia Today’e konuşan Stopimperialism’den analist Eric Draitser, kararnamenin sadece “egemenlik ile ilgili sorunlarla” sınırlı kalacağının söylenmesinin, yargıya ödün verilmesi olarak yorumlanmaması gerektiğini belirtti. Draitser, Mursi’nin bu hamlesinin kendisine karşı sokağa çıkan insanları yatıştırmayı amaçladığını belirtti.

Bununla birlikte, hukuk uzmanları, Mursi’nin niyetine yönelik sözcü Yaser Ali’nin açıklamalarının haya geçirilmesi durumunda, Mursi’nin geçen Perşembe açıkladığı kararnamede revizyon anlamına geleceğini söylüyor. Ancak avukatlar, sadece sözlü açıklamaların yasal anlamda pek fazla ağırlık taşımadığını belirtiyor.

“Firavun yetkilerinin kaldırılması yetmez”
Mursi’nin bu hamlesinin muhalefet ya da yargı tarafında kabul görüp görmeyeceği ise net değil. Öte yandan yalnızca bu hamleyle muhalefetin yatışacağını söylemek doğru olmaz.

Bir basın toplantısında konuşan muhalefetin önde gelen isimlerinden Abdel Haleem Qandeil, “uzun sureli bir mücadele” için çağırıda bulunurken, Mursi’yi yargısal denetimin dışına çıkaran yeni düzenlemenin iptal ettirilmesinin, muhalefetin asıl amacı olan Mursi’nin başkanlık sarayındaki meşruiyetinin ortadan kaldırılması amacının sadece küçük bir parçası olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, başkent Kahire’de Tahrir Meydanı’nda kamp kuran Mursi karşıtları bugün büyük bir miting düzenlemeyi planlıyorlar.

Geçen Perşembe televizyondan okunan kararnamede, Mursi’nin geçtiğimiz hazirandan itibaren aldığı bütün kararların yeni bir parlamento ve anayasa oluşturulana kadar yargı kararlarından muaf tutulacağı açıklanmıştı. Ülkenin yargısal kontrolünün tamamen kontrol altına alınmasını sağlayan bu kararlar, Kurucu Meclis’i de yargı denetiminden muaf tutarken, Mursi bu kararları "devlet kurumlarını temizleme" ve "eski rejimin altyapısını imha etme" amacıyla aldığını ifade etmişti.

(soL- Dış Haberler)