Mısır’a silah, Suriye’ye havan topu

Türkiye’nin adı son bir haftada üç silah kaçakçılığına karıştı: Yemen ve Mısır üzerinden Sina’daki radikal islamcı gruplara silah gönderdiği iddia edilirken, Hatay’da yakalanan geminin kargosunun yönünün Suriye olduğu düşünülüyor.

Türkiye’nin adının karıştığı silah kaçakçılığı iddialarına her hafta bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz hafta, Yemen’de Türkiye yapımı silahların yakalandığına yönelik iddiaların ortaya atılmasından üzerinden 10 gün geçmeden, bu kez Mısır’da Türkiye’den gönderildiği iddia edilen ses tabancaları yakalandı.

‘İzmir’den 20 bin tabanca’
Mısır’da yayımlanan El Masri El Yum’un haberine göre, güvenlik kuvvetleri ülkenin Port Said kentinde, basit bir işlemle gerçek mermi atabilecek 20 bin adet ses tabancası ele geçirdi. Silahların ele geçirildiği geminin İzmir limanından hareket ettiği ve liman yetkililerine kargosunda fiberglass ürünler taşıdığı bilgisini verdiği belirtiliyor. Mısır makamları, şimdi kargonun Mısır’daki sahibini arıyor.

Dışışleri Bakanlığı ise hızlıca bir açıklama yaparak Mısır makamlarından olayla ilgili somut bilgi istediklerini duyurdu ve konunun acilen soruşturulmasını istedi.

Ancak bu Türkiye’nin adının karıştığı ilk silah kaçakçığılı vakası değil.

Geçtiğimiz hafta Yemen güvenlik güçleri Türkiye’ye ait silahları taşıyan ve bu silahları ülkeye sokmaya çalışan bir gemiyi durdurmuştu. Yemenli yetkililere göre, söz konusu silahlar gemiden önce küçük kayıklarla Yemen etrafındaki adalara ve oradan da ülkeye sokulacaktı. Ancak Comoros bayrağı halde armatörünün Kocaeli merkezli Sargem Denizcilik Şirketi olan “Svetla” adlı gemide yakalanan 20 bin silahla ilgili bir Yemen gazetesine konuşan güvenlik uzmanı Ali El Kureyşi, operasyon olmasaydı bu silahların Mısır’daki Müslüman Kardeşler’e ulaştırılacağını iddia etti. Kureyşi’ye göre silahlar Yemen’e sokulduktan hemen sonra küçük botlara yüklenerek önce Sudan’a oradan da karayoluyla Mısır’a sokulacaktı. Türkiye ve Sudan kaynakları bu iddiayı yalanladılar.

Svetla vakasından dört gün sonra ise Sudan güvenlik güçleri, Mısır’a kalaşnikof marka otomatik silahları sokmaya çalışan 3 kişilik bir ekibi yakaladı.

Altıncı vaka
Yemen’de 10 gün önce yaşanan bu olay, Türkiye’nin adının karıştığı son iki yıldaki altıncı silah kaçakçılığı vakası.

I) 22 Mart 2011’de Birleşik Arap Emirlikleri gelen bir istihbaratı değerlendirerek, Türkiye’den gelen Dubai Limanı’ndaki bir konteynerde gizlenmiş 16 bin adet plastik mermi atabilen travmatik tabanca yakaladı.

II) 3 Kasım 2012’de Mersin Limanı’ndan Aden’e giden gemide bisküvi kutularına gizlenmiş 2 bin 500 adet tabanca ele geçirildi. Kargonun göndericisi bir Türk şirketiydi.

III) 13 Aralık 2012’de Yemen’deki Hudeyde yolu üzerinde yapılan polis çevirmesinde Türk yapımı olduğu iddia edilen 7 bin tabancanın ele geçirildiği iddia edildi.

IV) 24 Ocak 2013’te Yemen Gümrük Muhafaza Birimleri Aden Limanı’na 15 Kasım’da gelen ancak hiç kimsenin almadığı bir kargoyu denetledi. 3 Kasım’da Türkiye’den “mutfak ve tuvalet ekipmanı” kaydıyla yola çıkarılan konteynerde gizlenmiş şekilde yaklaşık 10 bin adet küçük travmatik silah ile 115 plastik alaşımlı tüfek ele geçirildi.

V) 2013 yılının Mayıs ayında Yemen’in Taiz kentinin Moka Limanı’na denizden küçük botlarla ülkeye sokulmak istenen silahlar ele geçirildi. Yakalanan silahların Türk yapımı ses tabancaları olduğu anlaşıldı. Yemenli yetkililer, gümrüklerde başlatılan sıkı denetimden sonra silah kaçakçılığının denizden yapılmaya başlandığını, Ocak ayından bu yana bu şekilde 6 teşebbüsün engellendiğini duyurdu.

Silahlar kime gidiyor?
Yemen’de yakalanan Türk silahlarının alıcılarıyla ilgili çeşitli yorumlar yapılıyor. Yemen’e gönderilen silahların ülke içinde bazı aşiretlere ve Müslüman Kardeşler bağlantılı El İslah Partisi’ne gönderildiği, bazı silahların da Afrika Boynuzu olarak bilinen bölgeye, bir miktarının da Mısır’a ve Suriye’ye ulaştırıldığı iddia ediliyor.

Yemen medyası güvenlik güçlerince yakalanan 3 Avrupalı’nın, silah ticaretinin bizzat Türkiye’nin Yemen’deki Büyükelçisi Fazlı Çorman’ın aracılık ettiğini yazmıştı. El Cumhuriye gazetesine göre 3 Kasım 2012’de gönderilen silahların alıcısı El İslah’ın liderlerinden Hamid al Ahmar... İddialara göre silahlar, ülkedeki İran destekli Şii hareketine karşı bazı Sünni aşiretlere de dağıtılıyor.

Silahların Yemen üzerinden ulaştırıldığı Afrika boynuzunda da El Kaide varlığı dikkat çekiyor. Afrika Boynuzu ülkelerinden Somali’de El Kaide bağlantılı Eş Şebap örgütü, yönetime karşı silahlı mücadele veriyor.