Merkel katliamı savundu

Almanya Başbakanı Merkel, 90 sivilin ölümüyle sonuçlanan Kunduz katliamını savundu, eleştirileri tolere etmeyeceğini söyledi.

Afganistan'ın Kunduz eyaletinde geçtiğimiz Cuma günü Taliban'ın kaçırdığı tankerlerden halka bedava petrol dağıtılırken, Alman birliğinin çağırdığı ABD uçaklarının attığı bomba 90 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. NATO'nun Afganistan'daki en kanlı saldırılarından olan Kunduz katliamını önce Bild am Sonntag gazetesine konuşan Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung “Bombardıman kesinlikle gerekliydi” sözleriyle savunmuş ancak iç ve dış tepkiler yağmıştı.

Jung'un ardından daha sert bir açıklama Başbakan Angela Merkel'den geldi. Başbakan Merkel, bombardımanın henüz tam olarak aydınlatılmadığını ve bu konuda başta Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkelerden gelen eleştirilerin haksız olduğunu söyledi. Merkel, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile de görüştüğünü ve olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için çaba sarf edeceklerini de kaydetti. Almanya Başbakanı Merkel, araştırmalar bitmeden gerek Almanya içinden gerekse diğer ülkelerden gelecek hiçbir eleştiriyi tolerans göstermeyeceğini duyurdu. Afganistan'daki birliklerin çekilmesinin söz konusu dahi olmadığını belirten Merkel, bu duruma gerekçe olarak ülkesinin "terör tehdidi altında bulunmasını" gösterdi. Merkel, Almanya'nın kendi politikasından ziyade ciddi ortaklıklar neticesinde Afganistan'da bulunduğunu ve bu nedenle Afganistan'da kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Taliban: Katliamı soruşturun
Saldırıyla ilgili Taliban da bir açıklama yaptı. Ölen sivil sayısının tam olarak bilinmediği ve ölenlerin çoğunluğunun Taliban üyesi olduğuna yönelik iddiaları yalanlayan örgüt, ölen sivillerin adlarını açıkladı. En küçüğü 8 yaşında olan 20 kadar çocuğun da öldüğü ifade edilirken, toplam 150 kişinin yaşamını yitirdiğine yer verildi.

Bir önceki Taliban açıklamasında bombardımanda 150 sivilin öldüğü belirtilmişti. Talibanlar yaptığı açıklamada, “Hiç kuşkusuz Kunduz eyaletinde büyük bir suç işlendi ve siviller hedef alındı. Uluslar arası yasalar, BM kanunları ve Cenevre Konvansiyonu bu suçlara ilişkin nettir” dedi.

Açıklamada, “Eğer Birleşmiş Milletler, Uluslararası Af Örgütü ve insan haklarını savunma organizasyonları (…) insan haklarını tanıyor ya da buna önem atfediyorsa, o zaman bu olayda gerçek ve yalanlar ortaya bilinecek” denildi. Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlarına çağrıda buluna Taliban, eğer yargıçlar “Kunduz’daki olay hakkında savaş suçlarını sorgulamıyorsa ya da en azından bu suçlara karşı harekete geçmiyorlarsa o zaman utanç onların üzerine olsun” denildi.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, askerlerin, Pakistan’a sınır olan Kunar eyaleti Sirkanay yöresinde çıkan çatışmada öldüklerini söyledi. ABD ordusu sözcüsü Elizabeth Mathias, ABD ve Afgan askerlerinin karmaşık bir saldırı ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Çatışmada 10 askerin de yaralandığı bildirildi.
(soL - Dış Haberler)