Meğer Taliban’da demokratlar varmış!

NATO Genel Sekreteri olarak göreve başlamasına bir gün kala Rasmussen, Afganistan’da Taliban’ın “ılımlı” unsurları ile diyalogdan yana olduğunu açıkladı. Rasmussen, islam dünyasındaki ılımlı güçlerle iyi bir ortaklık kurmanın gerekli olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreterliği görevine resmen başlamasına bir gün kala bir açıklama yapan Rasmussen, “Afganistan’da Taliban’ın ılımlı unsurları ile diyalog kurmaya hazır” olduğunu belirtti.
Danimarka başbakanı iken, Ekim 2008'de benzer bir açıklamada bulunmuş olan Rasmussen, o dönemde de Taliban içindeki demokratik ve ılımlı güçlerle diyaloğa açık olduğunu söylediğini hatırlatarak, “Doğal olarak bizim istediğimiz, Afganistan’ın güvenliğini oluşturmaya, toplumsal ve ekonomik kalkınmaya ve uzlaşmaya katkıda bulunmak isteyenlerle işbirliği yapmaktır” dedi.
“İlk hedefinin mümkün olan en geniş güvenliği oluşturmak” olduğunu belirten Rasmussen, bunun islam dünyasındaki ılımlı güçlerle iyi bir ortaklık kurmayı gerektirdiğini” vurguladı.

Rasmussen’in “Afgan toplumunda uzlaşma ortamı oluşturmak için masaya oturulabilecek bazı gruplar bulunduğunu” ifade etmesi, 20 Ağustos’ta gerçekleşecek seçimler öncesinde halkı seçimleri boykot etmeye çağıran Taliban’a yönelik bir adım olarak değerlendirilmekte.
Öte yandan, Rasmussen’ın “ılımlı Taliban” ifadesinin, ABD’nin “ılımlı islam” tanımıyla uyumlu olduğu belirtilerek, ABD’nin kendi eliyle yeşerttiği Taliban’ı belli rötuşlarla yeniden kullanıma sokmaya hazırlandığına işaret ediliyor.

“Müslümanları koruma” demagojisi
Karikatür krizine dair bazı açıklamalarda bulunan Rasmussen, kendisinin müslümanları koruyan bir ittifakın başında olduğunu ileri sürdü. NATO'nun misyonunun güvenlik ortamı yaratmak olduğunu iddia eden Rasmussen, “müslüman ülkelerde de güvenliği sağlıyoruz. İttifak’ın operasyonlarının amacı Afganistan ve Balkanlarda müslümanları korumaktır” dedi.
Rasmussen’in sözleri ucuz demagoji olarak yorumlandı.