Medvedev: Savaşı durdurun

Rusya Devlet Başkanı savaşı durdurma emri verdi. Ancak Ruslar Güney Osetya'dan çekilmiyor. İşte Kafkas geriliminde son gelişmeler...

soL (HABER MERKEZİ) Medvedev, bunun Rus birliklerinin Güney Osetya'yı terk etmesi anlamına gelmediğini zira, Gürcü birliklerinden gelebilecek olası bir saldırı durumunda birliklerin saldırının kaynağını etkisiz hale getirmekten çekinmeyeceklerini de sözlerine ekledi. Gürcü kuvvetlerinin dağıldığını söyleyen Medvedev, Saakaşvili'nin "çekildik" imasını farklı biçimde yorumlamış oldu.

Saakaşvili ile müzakereler imkansız
Moskova'da AB Temsilcisi Bernard Kouchner ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov , Gürcü lider Saakaşvili ile müzakerelerin başlamasını imkansız buluyor. Lavrov'a göre Saakaşvili çok ciddi suçlar işledi ve üzgün olduğunu söylemiyor.

Lavrov, Gürcistan'ı engellemek için çok uğraştıklarını fakat beceremediklerini de kaydetti. Batılı ülkeleri de suçlayan Bakan Saakaşvili için "Kendi yaptıklarını bizim üzerimize atıyor ve bunlardan söz ederken de 'Avrupa değerlerinden' söz ediyor. Böyle bir yaklaşımla uzlaşmak imkânsız" ifadesini kullandı. Lavrov Gürcü lidere "kendi isteğiyle görevinden ayrılmasını" da tavsiye etti. Gürcistan topraklarına girilmesiyle alakalı bir soruyu yanıtlayan Lavrov, "Biz Güney Osetya'ya saldırı düzenlenebilecek tüm noktaları Gürcülerden arındırıyoruz. Yaptığımız işgal değil, budur" şeklinde konuştu.

"Osetya'da barış gücü askeri istemiyoruz"
Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Güney Osetya'daki ortak barış gücünde Gürcü askerlerinin bulunmasını "kesinlikle kabul etmeyeceklerini" açıkladı.

"Türkiye'yi savaşın içine çekmeye çalışıyorlar"
Merkezi Ukrayna'nın Harkov kentinde bulunan ve kharkov-inform.ucoz.ua internet adresinde yayın yapan haber portalı, Ukrayna'nın insani yardım adı altında kargo uçağıyla silah ve cephane göndermeye çalıştığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Silah ve cephanenin Rusya hava sahasından Gürcistan'a gönderilemeyeceğini anlayan Ukrayna yönetimi, NATO üyesi olan Türkiye'nin anlayış göstereceğini ümit ederek, Türk hava sahasını kullanmak istedi. Ancak Türkiye yönetimi Ukrayna'ya kesin şekilde karşı çıktı. Türk tarafı, Ukrayna uçağında kimyasal maddeler ve silah olduğu hakkında haber aldı."

Rusya'da yayımlanan "Veçernaya Moskva" gazetesinde de, "Türkiye, Ukrayna'nın Gürcistan'a yardım etmesine izin vermedi" başlığıyla yer alan haberde, "İçinde insani yardım olduğu belirtilen Ukrayna uçağı Tiflis'e uçamadı. Bunun nedeni de Türkiye'nin hava sahasını kapatması oldu" denildi. Rus RBK ajansı, dün geçtiği bir haberde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Volodimir Ogrizko'nun, "içinde insani yardım malzemesi olan bir kargo uçağını Türkiye'nin hava koridorunu kapatması nedeniyle Gürcistan'a gönderemedikleri" şeklindeki sözlerine yer vermişti.

Bu arada Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının Rus uçakları tarafından bombalandığı iddialarının, "Türkiye'yi etkilemeye çalışan Gürcü tarafının provokasyonu" olduğunu söyledi.

Nogovitsin, Rus haber ajansı RİA Novosti'de düzenlediği basın toplantısında, Rus savaş uçaklarının BTC boru hattını bombaladığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, Rusya'nın bu tür eylemlerin sonuç verici olduğuna inanmadığını belirtti. Irak'ta petrol yatakları ve boru hatlarının ABD işgali sırasında vurulduğunu, bunların hiçbir sonuç vermediğini kaydeden Nogovitsin, Gürcü tarafının çatışmanın boyutunu genişleterek Türkiye'yi de dahil etmek için bu tür iddiaları ortaya attığına inandığını söyledi. Nogovitsin, "BTC boru hattıyla ilgili iddianın en başta Türkiye'yi etkilemek için ortaya atıldığına inanıyorum. Bunu Gürcistan'ın çatışmayı başka bölgelere çekme çabaları içindeki bir provokasyon olarak değerlendiriyorum. Bildiğiniz gibi BTC'den en fazla yararlanan ülke Türkiye. Bu yüzden Gürcistan'ın bu provokatif iddiası beni hiç şaşırtmadı" ifadelerini kullandı. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Güney Osetya'daki Gürcü birliklerinin teslim olmaya başladıklarını söyledi.

Bush'un metotlarını ondan başka kimse uygulayamaz
ABD Devlet Başkanı George Bush, Rusya ordusunun derhal Gürcistan toprakları terk etmesi gerektiğini açıkladı.

Rusya'nın Gürcistan'ı barışa zorlama operasyonu adı altında Gürcistan topraklarına girmesi olarak tanımladığı konu hakkında açıklamalar yapan Bush, "Rusya ve Gürcistan arasındaki kriz Rusya'nın dünya kamuoyu önünde prestijini zedeleyerek, özellikle ABD ve AB'nin Rusya ile olan ilişkileri tekrar gözden geçirmesine sebep olmuştur. Rusya, bağımsız bir ülkenin topraklarına girerek o ülkenin halkı tarafından demokratik yollardan seçilmiş bir Hükümet'in geleceğini tehlike altına sokmuştur. Bu tür metotlar 21. yüzyılda asla kabul edilemez" dedi.

Bush tarafından yapılan açıklama, Rusya ve Gürcistan arasında askeri çatışmaların başlamasından sonra Bush'un, iki ülke arasında yaşanan kriz ile ilgili yaptığı ikinci açıklama oldu. İlk açıklamasını 2008 Olimpiyatlarının yapıldığı Pekin'de yapan Bush, ikinci açıklamasını ise ABD'ye dönüşünden sonra yaptı.

Gül'den Gürcistan'a destek
Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile ilgili bir güvenlik sorunu olmadığını söyledi.

Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve bakanlık yetkilileri ile Çankaya'da bir Kafkaslar zirvesi yaptı.

Zirve sonrası basına açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattının savaş ortamında zarar görüp görmeyeceğine ilişkin bir soruya, "Bakü Tiflis Ceyhan boru hattında bir sorun yoktur. Gürcistan bölümünde bir sorun yoktur. Bunlar barışçı amaçla yapılmış boru hatlarıdır ve bunları kimsenin hedef alması söz konusu değildir" karşılığını verdi.

Gürcistan İstihbarat Servisi'nin üst düzey yöneticisi yakalandı
Rus Ria Novrosti ajansı, Rusya güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeyinde faaliyet halinde bulunan Gürcistan İstihbarat Servisi'nin üst düzey bir yöneticisini yakaladıklarını açıkladı. Ajanın soyadını Kherksladze olarak açıklayan üst düzey bir yönetici ajanın yapılan sorgusunda, servisin üst düzey bir yöneticisi olduğunu itiraf ettiğini söyledi. Ajan yapılan sorgulamasında görevinin Kuzey Kafkasya'daki stratejik ve askeri bölgelerin önemli sanayi kuruluşlarının koordinatlarına dair istihbarat sağlamak olduğunu anlattı. Ajan ayrıca bölgedeki federal yönetimlere karşı yeraltı örgütü kurmak için belirli isimlerle görüştüğünü de itiraf etti.