Medvedev’den Latin Amerika turu

Rusya, ABD’nin Orta Avrupa’da nüfuzunu arttırma çabalarına Latin Amerika ziyaretiyle yanıt verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev önceki gün gerçekleştirdiği Küba ziyaretinde Fidel Castro ile görüştü.

Medvedev'in Basın Sekreteri Natalya Timakova'nın verdiği bilgiye göre bir saatten fazla süren görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde duruldu.

2006 yılında geçirdiği ameliyattan sonra kamuoyu karşısına çıkmayan ve bu yılın başlarında Devlet Başkanlığı görevini Raul Castro'ya bırakan Fidel Castro bu ay içerisinde Çin lideri Hu Jintao ile de görüşmüştü.

Devlet Başkanı Raul Castro, Başkan Yardımcısı Ricardo Cabrisas, Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque ile de bir araya gelen Medvedev ve heyeti ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, biyoteknoloji ve turizm alanlarında ortak projeler üzerinde durdu. Liderler görüşmelerin ardından Domuzlar Körfezi çıkartmasında hayatını kaybeden 67 Sovyet askerinin gömüldüğü Enternasyonalist Sovyet Askeri Mozalesi'ni ziyaret ederken Raul, Medvedev'in ziyaretinin "mükemmel" geçtiği açıklamasında bulundu.

Latin Amerika ile ilişkileri güçlendirme amaçlı gezisinide Küba'dan Venezuela'ya geçen Medvedev burada petrol üretimi ve nükleer enerji konusunda işbirliği antlaşmalarına imza attı. Medvedev ve Venezeula lideri Hugo Chavez SSCB'nin yıkılmasının ardından ilk kez ortak tatbikat amacıyla Karayip Denizi'ne gelen Rus savaş gemilerini ziyaret ettiler.

Peru ve Brezilya'yı da kapsayan turun ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya kurulması planlanan füzesavar sistemleriyle bölgede nüfuzunu arttırma çabalarına bir cevap niteliği taşıdığı yorumları yapılıyor.