"Mavi Marmara'da su ve sis bombası yeterliydi"

İsrail deniz kuvvetleri komutanlığının Mavi Marmara operasyonuna ilişkin kendi soruşturmasında, İsrail ordusunun operasyona yeteri kadar hazırlıklı olmadığı ancak komandoların duruma uygun davrandığı sonucuna varıldı.

İsrail deniz kuvvetleri komutanlığı Mavi Marmara saldırısına ilişkin kendi soruşturmasını tamamladı. Soruşturma sonucunda İsrail ordusunun operasyona yeteri kadar hazırlıklı olmadığı, istihbarat zaafiyeti yaşadığı belirtildi. Ancak gemiye çıkarma yaparkan bu kadar büyük bir direnişle karşılaşmayı beklemeyen komandolarınduruma uygun davrandığı savunuldu.

Deniz kuvvetleri soruşturmasında, İsrail ordusunun operasyona yeteri kadar hazırlıklı olmadığı ve istihbarat zaafiyeti yaşadığı sonucuna varıldı.
İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesine konuşan üst düzey bir askeri yetkili de ordunun kusurlu davrandığını itiraf etti. Yetkili, “En büyük hata hazırlık ve istihbaratın toplanması sırasında yaşandı. Onlarca isyancıyla karşı karşıya kalacağımızı bilmiyorduk. Bu sonradan ortaya çıkan anlık bir saldırı değildi. Planlı bir terörist saldırıydı” dedi.

Baskına katılan komutanlardan biri ise “Hala sabahın 3'ünde uyanıyor ve kendi kendime soruyorum neden daha fazla istihbarata sahip değildik?” diye konuştu.

Komandoların duruma uygun davrandığı sonucuna varılan soruşturmada, 9 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının öldüğü operasyonda, gemide bulunanların aslında sadece tazyikli su ve sis bombasıyla etkisiz hale getirilebileceği de belirtildi.

(soL - Dış Haberler)