Manuel Zelaya Honduras'a döndü

Darbe sonucu ülkesinden sürgün edilen Honduras'ın solcu devlet başkanı Manuel Zelaya, bugün yani Pazartesi Honduras'a döndü.

28 Haziran’da bir askeri darbe sonucu ülkesinden sürülen Honduras’ın solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Pazartesi sabah saatlerinde ülkesine geri döndü. Zelaya daha önce bir defa uçakla, bir defa da Nikaragua sınırından yürüyerek ülkeye girme denemesinde bulunmuş, fakat iki denemede de başarısız olmuştu.

Zelaya’nın Honduras’ta olduğuna dair ilk açıklamayı Nikaragua’daki Honduras büyükelçiliği yaptı. Bilindiği üzere Honduras’ın bir büyükelçiliği, darbe hükümetine değil ülkenin meşru devlet başkanı Zelaya’ya bağlılıklarını sürdürmüşlerdi. Elçilikten yapılan açıklamada, Zelaya’nın Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’daki Birleşmiş Milletler binasında olduğu duyuruldu.

Elçilikten elektronik posta yoluyla yapılan açıklamada ülkedeki direniş hareketinin de kitleleri “Başkan’a hoş geldin demek ve hayatını korumak için” BM binasına doğru yönlendirdiği bildirildi.

Ardından Venezuela lideri Hugo Chávez de bir açıklama yaparak Zelaya’nın Tegucigalpa’da olduğunu doğruladı. Chávez, Zelaya’yla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Zelaya’yı “kahramanca tutumundan dolayı” tebrik etti.

Zelaya’nın, kimlikleri açıklanmayan dört kişi eşliğinde dört gün yürüyerek başkente vardığı söyleniyor. Chávez, “Venezuela halkı ayakta” diyerek Zelaya ve Honduras halkına desteklerini dile getirdi.

Binlerce kişi BM binasına akıyor
Haberin duyulmasının hemen ardından sabah saatlerinde Ulusal Direniş Cephesi, tüm halkı Zelaya’ya destek olmaya çağırdı. Şimdiden binlerce kişi Zelaya’nın bulunduğu BM binasının önünde toplanmış durumda.

Telesur muhabirleri, Zelaya’yla görüşmeyi başardılar. Geri dönerek halkının iradesini yerine getirdiğini belirten Zelaya, dört gün boyunca “binbir badire atlattıklarını” söyledi. Zelaya, “Şiddeti tetiklememek için pasifist bir stratejiyle varmayı başardık” dedi. Zelaya'nın Dışişleri Bakanı Patricia Rodas ve Guatemala Devlet Başkanı Álvaro Colom da Zelaya'nın Honduras'ta olduğu haberini doğruladılar.

Zelaya Honduras'ta değil iddiası
Öte yandan darbe hükümetinin başkanı Roberto Micheletti, Zelaya'nın Honduras'ta olduğu iddialarını reddederek "Nikaragua'da bir otelin suit odasında olduğunu" öne sürdü. BBC gibi anaakım haber ajansları da an itibariyle Zelaya'nın Honduras'ta olduğu haberini yalanlıyor. Bu ajanslar, Tegucigalpa'dan bir BM görevlisinin, Zelaya'nın orada olmadığına dair sözlerini aktarıyorlar.
(soL - Dış Haberler)