'Mali krizin sorumlusu ABD'

Latin Amerika liderlerinin ABD'nin ekonomi politikalarını eleştirmelerine sahne olan BM toplantısında konuşan Küba Devlet Başkan Yardımcısı Jose Ramon Machado Ventura, dünyayı etkileyen mali krizden ABD'yi sorumlu tuttu.

soL (DIŞ HABERLER) New York'ta düzenlenen BM toplantısı, başta ABD olmak üzere tüm dünyada etkisini hissettiren mali kriz nedeniyle, kapitalist sisteme yönelik eleştirilere sahne olmaya devam ediyor. Küba Devlet Başkanı Yardımcısı Jose Ramon Machado Ventura, ABD'nin hızlı para elde etmek için yoksulların daha da yoksullaşması pahasına uyguladığı politikaların, son dönemde dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin sorumlusu olduğunu söyledi. Ventura, önceki gün 63'üncü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ABD'nin dünya ticareti üzerinde kontrol kurmaya çalışmasının, küresel düzeyde kalkınmayı engellediğini ifade etti.

Milyonlarca insanın açlık ve tedavi edilebilir hastalıklardan mustarip olduğu bir dünyada, zenginliklerin bu şekilde çarçur edilemeyeceğini vurgulayan Machado Ventura, bazı zengin ülkelerin mantık dışı politikalarının bedelini yoksul ülkelerin ödediğini belirtti.

Güney Amerika liderlerinden Bolivya'ya destek
Öte yandan, Güney Amerika liderlerinin, Bolivya'da muhalefetin ayaklanma girişimi nedeniyle önceki gün New York'ta bölgesel bir toplantı düzenledikleri bildirildi. Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, geçen Mayıs ayında kurulan Güney Amerika Ülkeleri Birliği'nin toplantısında, Bolivya'daki siyasi krize ilişkin çözüm yollarının ele alındığını açıkladı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, salı günü yaptığı açıklamada, ABD'li diplomatları ülkesinde ayaklanmayı teşvik etmekle suçladı ve "ABD Başkanı George W. Bush bana gönderdiği bir mektupta, eğer dost değilsem düşman olduğumu yazmış. Ben Amerikan halkının dostuyum ve Başkan'ın dostu olup olmadığımla ilgilenmiyorum" dedi.