Makarios’un heykeli küçüldü!

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı, Başpiskopos Makarios’un 12 ton ağırlığında ve 10 metre uzunluğundaki heykeli, Rum Ortodoks Kilisesi'nin kararıyla, beyaz mermerden yapılan daha küçük heykelle değiştirildi.

Gabriel Papas (Kıbrıs) Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı, Başpiskopos Makarios'un 12 ton ağırlığında ve 10 metre uzunluğundaki heykeli, Lefkoşa'daki( Güney Kıbrıs) Başpiskoposluk avlusundan kaldırılarak, Cikko Manastırı ile Makarios'un mezarının bulunduğu yer olan ''Throni'' arasındaki bölgeye taşındı.

1984 -1987 yılları arasında heykeltıraş Nikos Kotziamanis tarafından yapılarak Rum Ortodoks Kilisesi'nin avlusuna yerleştirilen heykel, turistlerin ilgisini çeken objelerden biri olma özelliği taşısa da, genelikle abartılı ve çirkin bulunuyordu.

2006 yılında Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposuluğu'na seçilen II. Hrisostomos, bu yılın başında heykelin kaldırılması kararını almıştı. Makarios'un eski heykeli, beyaz mermerden daha küçük bir heykelle değiştirildi. Yeni heykel, Yunan bir heykeltıraşın eseri.

Eylül ayında bazı gençler eski heykele boyalar serpmiş, etrafındaki duvara da "Satılıktır. İdollere ihtiyacımız yok" yazıları yazılmıştı. Rum basını saldırıyı gerçekleştirenlerin sarhoş gençler olduğunu yazmıştı. Makarios'un heykelinin kaldırılmasından bazı Rumların rahatsızlık duyduğu da belirtiliyor.