Mahpuslara elektrik faturası ödetecekler!

Litvanya’da yapılan yasa değişikliğine göre hapishanelerde enerji masraflarını tutuklular karşılayacak, faturaları ödemeyen tutukluların eşyalarına el konulacak.

Neo-liberalizmin sınır tanımadığı coğrafyalardan olan Baltık ülkelerinden Litvanya’da parlamento, şaşırtıcı bir yasa değişikliği yaptı. Buna göre tutuklular, hapishanede tükettikleri enerjinin ücretini özel hapishane tarifesine göre ödemek zorunda olacaklar.

Faturaları zamanında ödemeyen tutukluların televizyon, radyo, traş makinesi gibi elektrikli eşyalarına el konulabilecek ve bu eşyalar ancak söz konusu tutuklu faturasını ödediğinde geri verilecek.

Lİtvanya Parlamentosu Yasal İşler Komitesi üyesi Stasis Sedbaras, “Hapishanede yaşan dışarıdan farklı olmalı” diyerek uygulamayı savundu. Oysa elektrik faturası derdinin olduğu hapishane yaşamının, dışarıya biraz daha benzemesi muhtemel.

Litvanya Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Litvanya hapishanelerinde 8 bin tutuklu bulunuyor. Yetkililer yeni yasa değişikliğiyle beraber her sene tutuklulardan 190 bin dolar toplamayı umuyorlar.

(soL - Dış Haberler)