Mahmud Abbas yeniden başkan

Filistin direnişinin bir dönem motoru olan El Fetih'in Beytüllahim'deki Kongresi'nde Mahmud Abbas yeniden başkan seçildi. İsrail basını ise "artık bir muhatabımız var" başlıklarıyla Abbas'ın seçilmesini kutladı.

Filistin topraklarında ilk kez, Tunus kongresi'nden 20 yıl sonra yapılan El Fetih Kongresi'nde Başkanlığa bir kez daha Mahmud Abbas getirildi.

21 üyeden oluşan Merkezi Komite ile 120 üyeden oluşan Devrimci Konsey de yeniden seçileceği oylamanın da Cuma ve Cumartesi günü yapılması bekleniyordu ancak oylamanın yarın pazar sabahı yapılacağı açıklandı. Başkan dahil 21 kişiden oluşan merkez komite için 100, Devrimci Konsey için 646 aday yarışıyor.

4 Ağustos günü başlayan kongrenin normal şartlarda 7 Ağustos'ta bitmesi gerekiyordu ancak kongrede özellikle genç üyeler ve eski kadrolar arasındaki tartışmalar nedeniyle, son toplantının ileri bir tarihe ertelendi. Yapılan tartışmalar sırasında çok sayıda delege örgütün son yıllardaki başarısızlıklarından yönetimin sorumlu olduğu eleştirisini yaparak son 20 yıldaki mali ve idari yönetimin bilançolarının olmadığı tepkisinde bulundu. El Fetih yönetimi sık sık yolsuzluk yapmakla suçlanıyor. Örgütün Gazze'yi Hamas'a kaptırmasının arkasında da "yolsuzluklar"ın olduğu biliniyordu. El Fetih’in kongrede yeni bir siyasi program da oluşturması gerekiyor. Hareket çatışmaya çözüm için İsrail ile diyalogdan yana ancak programında “Filistin halkının haklarını korumak için tüm direniş biçimlerine başvurma hakkı” olduğunda ısrar edileceği belirtildi.

Kongrede Fetih'in silahlı direnişe son verebileceği gündeme gelmişti ancak cuma gününden bu yana Mahmud Abbas yönetimi sert tepkilere neden olan açılımda geri adım attılar. Abbas "Kudüs bizim olana kadar, yerleşimler ve İsrail işgali ortadan kalkana kadar kurban vermeye devam edeceğiz" derken, konuşmasında "direniş" kelimesini zikretmedi. Abbas yönetiminin söz konusu adımı atmak için daha uygun bir zemini yokladığı belirtilirken, örgütün içinde silahlı direniş hiziplerinin şimdiden oluştuğu söyleniyor.

İsrail basını ise Mahmud Abbas'ın seçilmesini olumlu karşıladı. Haaretz Gazetesi "editör" imzalı baş yazısında yıllardır İsrail yönetiminin yakındığı "Filistinli muhatabın olmamasının" sona erdiğini müjdelerken, birçok gazete Abbas'ın "ılımlı" olmasına vurgu yaptı.

(soL-Dış Haberler)