Mafyanın tehdit ettiği Saviano'ya destek

La Repubblica'nin internet gazetesi mafyanın ölümle tehdit ettiği yazar Roberto Saviano için imza kampanyası başlattı. Napolili yazara destek olmak için şimdiye kadar imza atanların sayısı 100 bini aştı.

Aslı Kayabal (İtalya) La Repubblica'nin internet gazetesi mafyanın ölümle tehdit ettiği yazar Roberto Saviano için imza kampanyası başlattı. Napolili yazara destek olmak için şimdiye kadar imza atanların sayısı 100 bini aştı.

Aralarında Dario Fo,Gunter Grass, Orhan Pamuk, Mikhail Gorbaçov, Desmond Tutu ve Rita Levi Montalci'nin yer aldığı bir grup Nobel ödüllü yazar İtalyan hükümetine çağrıda bulunarak "Saviano konusu bir demokrasi sorunudur ama aynı zamanda hepimizi ilgilendiren bir yönü var" diyerek, koruma eşliğinde yaşamak zorunda bırakılan Saviano'nun yaşam güvenliğinin garanti altına alınmasınıve yazarı ölümle tehdit eden mafya üyelerinin yenilgiye uğratılmasını talep etti.

Robero Saviano "Gomorra" adlı kitabının yayımlanmasının ardından Napoli mafyası Camorra tarafından hedef gösterildi. En son geçtiğimiz günlerde mafyanın 29 yaşındaki yazarı Noel'de öldürme planı yaptığı haberleri geldi. 13 ekim 2006'dan bu yana surekli koruma altında yaşamını devam ettiren yazar birkaç gün önce La Repubblica gazetesine verdigi söyleşide, artık normal bir yaşam sürmek istediğini söyledi, aksi taktirde İtalya'yı terkedeceğini açıkladı.

Saviano'nun bu çağrısının ardından İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napoletano ve başbakan Silvio Berlusconi gazeteye ilettikleri mesajda Saviano'nun mafya tehdidinden korunması için devlet olarak üzerine düşen görevi yapacaklarını duyurdu.

Saviano'nun bestseller olan "Gomorra" kitabı 2008 ocak ayındaki verilere gore yanlız İtalya'da 1 milyon 200 bin kopyadan çok sattı. 43 ulkede cevirisi yapılan kitap, Matteo Garrone tarafindan sinemaya uyarlandı ve Oscar'a aday gosterildi.

Nobel odullu yazarlarin cagri metninde Saviano'nun ozgurlugu, yazar bağımsızlığı, ailesiyle gorüşebilmesi, sosyal yaşama katılımının tehdit edildiği vurgulanarak, kitabında mafyayı araştırdığı için suçlu konumuna düştüğü, bir bölümü cezaevinde bulunan mafya üyelerinin
kendisini sürekli ölümle tehdit etmeye devam ettikleri hatırlatıldı.

Çagrı metninde "Saviano meselesi"nin sadece polisiye bir vaka olarak ele alınmaması talep edilerek, bütün bu olup bitenin 2008 Avrupası'nda gündeme gelmesinin hoş görülemeyeceği, devletin gereken sorumluluğu yerine getirmesi istendi.