Lübnanlı esirler eve döndü

Lübnan'da muhalefetteki Hizbullah örgütü, 2006'da büyük hezimete uğrayan İsrail'le yaptığı esir değişimi anlaşması çerçevesinde, iki İsrail askerinin cesedi karşılığında beş Lübnanlı esirin serbest bırakılmasını sağlayarak İsrail karşısında büyük bir başarı elde etti.

soL (DIŞ HABERLER) Lübnan'daki Hizbullah örgütüyle İsrail arasında bu ay varılan esir değişimi anlaşması dün yürürlüğe girdi. Hizbullah, iki yıl önce esir aldığı iki İsrailli askerin cenazesini Kızılhaç yetkililerine teslim ederken, dördü İsrail'in 2006 yazında Hizbullah'a karşı hezimete uğradığı 34 günlük savaşta esir aldığı 5 Lübnanlıyı serbest bırakması başkent Beyrut'ta binlerce Hizbullah yanlısı tarafından kutlandı. Ulusal tatil ilan edilen ülkede kahraman olarak görülen beş Lübnanlı, yüzlerce kişi tarafından coşkuyla karşılanırken, Beyrut'ta düzenlenen kutlamada konuşan Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, İsrail karşısında başka bir yenilgi almayacaklarını
söyledi.

Hizbullah'ın savaşın ardından iki temel amacını da hayata geçirdiğini kaydeden Nasrallah, bunların İsrail'in elindeki Lübnanlı esirlerin serbest bırakılması ve milli birlik hükümeti kurulması olduğunu
belirtti. 1979'dan beri İsrail'in esir tuttuğu Filistin Kurtuluş Cephesi üyesi Samir Kantar da konuşmasında, İsrail'e karşı mücadeleye devam sözü verdi.

Anlaşma uyarınca, İsrail 2006'da ölen sekiz Hizbullah üyesinin cenazelerini Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla Hizbullah'a teslim etti. Hizbullah'ın iki yıldır elinde bulunan iki İsrail askerinin cenazelerini İsrail'e teslim etmesi ise ülkede üzüntü yarattı. İki askerin ülkeye sağ olarak döneceğini uman aileleri, esir değişimini onaylayan İsrail yönetimine tepki gösterdi. Esir değişimi, Filistin'de de coşkuyla karşılandı. Gazze Şeridi'nde kontrolü elinde bulunduran Hamas, İsrail ile Hizbullah arasındaki esir ve cenaze değişimini "direniş için bir zafer" olarak nitelendirdi.
Filistinliler tarafından 2006'da kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına karşılık yüzlerce Filistinli esirin serbest bırakılmasını talep eden Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Hamas, ağır cezalar çekmekte olan esirlerin bir değişim çerçevesinde kurtarılmasını sağlamak amacıyla gereken bütün çabaları sarf etmektedir" dedi.