Lübnan’da mezhep çatışması: 19 ölü!

Lübnan’ın ikinci büyük kenti Trablusşam’da Sünni militanlarla Aleviler arasındaki çatışmalar sürüyor. Salı gününden beri devam eden çatışmalarda 19 kişi öldü.

Lübnan’ın ikinci büyük kenti Trablusşam, Suriye’deki durumla bağlantılı olarak mezhep çatışmalarının odak noktası oldu. Kentte sün gerçekleşen çatışmalarda altı kişinin öldüğü, 40 kişininse yaralandığı kaydedildi. Salı gününden beri devam eden çatışmalarda ise toplam 19 kişi öldü.

Suriye’ye geçmek isteyen İslamcı militanların öldürülmesi tetikledi
Çatışmaları Suriye’ye geçmek isteyen İslamcı militanların Suriye ordusu tarafından sınırda öldürülmesinin tetiklediği belirtiliyor. Suriye’deki çatışmaların başlangıcından bu yana İslamcı muhalefetin üs haline getirdiği Trablusşam, mezhep çatışmalarına sahne oluyor. Son olayda ise bir süre önce sınırı geçerek muhaliflere katılmak isteyen 14 militanın Suriye’nin bir sınır kasabasında ordu birlikleri tarafından öldürülmesinin kentte çatışmaların başlamasına neden olduğu kaydediliyor.

Militanların öldürüldüğü haberinin alınması üzerine kentin Sünni mahallesi Bab el Tabbane’den çoğunlukla Alevilerin yaşadığı Cebel Muhsin mahallesine yönelik saldırıların başladığı kaydedilirken, bölgede çocukların bile silah taşıdığı belirtiliyor. Çatışmalarda roketatarların da kullanıldığı ve ordu kontrol noktalarının da çatışmaların hedefi olduğu gelen bilgiler arasında yer alıyor.

El Kaide bağlantılı Selefi militanlar çoğunlukta
Trablusşam’da Suriye muhalefetini destekleyenler arasında Selefi grupların ağırlık taşıdığı biliniyor. Bab el Tabbane’de El Kaide’nin bir kolu olan Nusra Cephesi’ne bağlı çok sayıda militan olduğu ve bu grupların düzenli olarak sınırı geçmeye çalıştıkları ifade ediliyor.

Suriye’deki çatışmaların başlangıcından bu yana Lübnan’ın Trablusşam kentinde mezhep çatışmalarında en az 80 kişi hayatını kaybetti.

(soL-Dış Haberler)