Lübnan'da İslamcı militanlar ateşkesi bozdu

Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Ersal'de, İslamcı militanlarla 5 gündür süren çatışmalarda 24 saatlik ateşkes kararı alınmasına karşın, militanların ateşkesi ihlal ettiği bildirildi.

(soL - Dış Haberler) Salı günü saat 19.00'da ilan edilen ateşkes bu sabah saatlerinde Ersal eteklerinde patlayan silahlarla sona erdi.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı, İslamcı militanların Ersal'ın batısındaki Eyn el Şebab'ta bir askeri kışlayı ele geçirmek için saldırmasıyla ateşkesin sona erdiğini duyurdu. Ajans, Ersal'de ateş altında kalan sivillerin bölgeyi terk etmesine militanların izin vermediğini, yaralıların bir kısmının ise kaçmayı başardığını bildirdi.

IŞİD ve Nusra Cephesi militanları, bölgede bir sivil aracı hedef alması sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Lübnanlı yetkililer, kendilerinin ateşkesi ihlal etmediğini, ateş açıldığı durumlarda yanıt verdiklerini belirtti.

Çatışmalar Cumartesi günü Lübnan ordusunun, Imad Cuma isimli bir Suriyelinin Nusra Cephesi'ne mensup olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmasıyla başlamış ancak Nusra Cephesi, daha sonra bu kişinin kendi örgütlerine mensup olduğu iddiasını yalanlamıştı.

Lübnan'ın kuzey doğusundaki Ersal'i ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi militanlarıyla Lübnan ordusu ve İç Güvenlik Kuvvetleri arasındaki şiddetli çatışmalar dünkü ateşkes ilanına dek, 5 gündür şiddetli bir biçimde sürüyordu. Çatışmalarda 17 Lübnan askeri öldürüldü, 22 kişi ise halen kayıp.