Lübnan'da halk Barış Gücü'ne saldırdı

Lübnan’ın güneyinde Hizbullah militanları ve köylüler Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne saldırdı. Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nde Türkiye de var.

Başkent Beyrut’a 125 km uzaklıkta bulunan Tülin ve yakınındaki Kabrika köyü sakinleri zırhlı araçlarla devriye gezen askerlere yumurta, taş ve sopalarla saldırdı. Askerlerin silahlarına el koyan köylüler, kısa süre için kontrolü ele geçirdi. Lübnan ordusunun olaya müdahale etmesi sonucu silahlar askerlere iade edildi. Yaşanan olayda bir asker hafif yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail-Lübnan ilişkilerinde son dönemde yükselen gerilimin iki ülke arasında yeni bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda, İsrail ve Lübnan'ı, 2006 yılında İsrail'le Güney Lübnan'daki Hizbullah militanları arasında 34 gün süren savaşı sonlandıran BM kararını ihlal etmekle suçladı. Ban Ki-mun Hizbullah’a ve diğer Lübnanlı militanlara silahsızlanma çağrısını yineleyerek, İsrail askeri uçaklarının da neredeyse her gün Lübnan hava sahasını ihlal ettiğini ve Tel Aviv yönetiminin ısrarla kuzey sınırındaki Hacar köyünden çekilmeyi reddettiğini belirtti.

"Hizbullah’a göre BM davetsiz misafir"
Lübnanlı yetkililer Hizbullah’ın Güney Lübnan’da büyük destek gördüğünü ancak kendini hem uluslararası hem de yerel baskı altında hissettiğini söyledi. Lübnan ordusundan emekli general Elias Hanna, Hizbullah’ın BM güçlerini “davetsiz misafir” olarak nitelendirdiğini, 2006’daki durumun Hizbullah’ı Barış Gücü’nü kabul etmeye zorladığını ancak Barış Gücü’nün İsraillilere yardım eder pozisyonda olduğunu söyledi.

Güney Lübnan’da 20 yıldan uzun süreyle görev yapmış eski Barış Gücü görevlisi Timur Göksel, Hizbullah’ın son saldırılarının altında ne yattığını kestirmenin zor olduğunu, bölgede bir tehdit sezmiş olabileceklerini belirterek, “Hizbullah, Barış Gücü’nün eylemlerini yanlış yorumlamış olabilir ve buna karşı insanları harekete geçirmek onlar için çok kolay” dedi.

Beyrut yönetimi ise Barış Gücü’ne Lübnan ordusuyla birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne Türkiye’nin de dahil olduğu biliniyor.

(soL - Dış Haberler)