Lizbon hezimeti hazmedilemedi

İrlanda'da Lizbon Antlaşması'nın halkoylamasında reddedilmesinin ardından Avrupalı liderlerin açıklamaları sürüyor. Açıklamalarda hayal kırıklığı öne çıkarken, Lüksemburg'daki dışişleri bakanları toplantısından bir sonuç çıkmadı.

soL (DIŞ HABERLER) İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, referandumda reddedilen Lizbon Antlaşması hakkında, "çözüm aramak için henüz erken" dedi. Martin, "Halkın kararına saygı duyulmalı" diyerek, sandığa gömülen Avrupa Birliği (AB) reform yasasının tekrar oylanmadan önce bir süre bekletileceği mesajını verdi.

Fransa ve Hollanda'da reddedilen Avrupa Anayasası yerine gündeme gelen Lizbon Antlaşması, İrlanda'da 12 Haziran'da düzenlenen referandumda yüzde 53,4 oranında "Hayır" oyu alarak reddedilmişti. Antlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için 27 üye ülkenin tamamı tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Antlaşma şimdiye kadar 18 ülkenin parlamentosu tarafından onaylandı. İrlanda, antlaşmayı halkoylamasına götüren tek ülke oldu.

Diğer yandan AB dışişleri bakanları, Lizbon Antlaşması'nın İrlanda'da yaşattığı fiyaskonun ardından Lüksemburg'da toplandı. Beklendiği üzere, somut bir çözüme varılamayan toplantının ardından, AB'nin dönem başkanlığını ay sonunda Fransa'ya devredecek olan Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, "Acı gerçekle karşı karşıyayken antlaşmayı yeniden gündeme getirmemiz riskli olur" şeklinde konuştu. AB'nin Dış Politika Şefi Javier Solana da, "Sorunu çözeceğiz ama bunun en pratik yolu nedir bilmiyorum" ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, Lizbon Antlaşması'nın geleceğini tartışmak için İrlanda'ya gitmek istediğini söyledi. Çek Cumhuriyeti'nde Çek, Polonyalı, Macar ve Slovak liderlerle temaslarda bulunan Sarkozy, Çek, Polonya, Macaristan ve Slovakya başbakanlarıyla görüşmesinden sonra basına yaptığı açıklamada, İrlanda'nın antlaşmayı kabul etmemesinin yarattığı sorunların "hangi koşullar altında asgariye indirilebileceğini" öğrenmek istediğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı, "durumu dramatize etmeye ya da küçümsemeye gerek olmadığını" belirterek, Fransa'nın 1 Temmuz'da başlayacak AB dönem başkanlığı sırasında kurumsal bir krizden kaçınmaya özen göstereceğini söyledi.

Almanya Devlet Başkanı Angela Merkel de, antlaşmaya destek vererek, "AB için Lizbon Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi gereklidir" ifadesini kullandı. Lizbon Antlaşması'nın henüz onaylanmadığı 9 AB ülkesinden biri olan Çek Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı Vaclav Klaus ise, İrlanda'daki referandum sonucunu "Elitist planlara ve Avrupalı bürokrasiye karşı özgürlüğün ve aklın zaferi" olarak nitelendirdi.

Klaus, İrlanda'dan çıkan sonucun, anlaşmanın terk edilmesi gerektiği anlamına geldiğini söylemişti.