Libya'dan cesaretlendiler: Suriye muhalefetinden silahlanma kararı

Suriye muhalefeti zaten silahlıydı ama, Libya'da Kaddafi'nin NATO müdahalesiyle devrilmesinden sonra cesaretlenen bazı gruplar, açıktan silahlı ayaklanmayı savunmaya başladı.

Suriye'deki muhalif Devrimci Konsey lideri, İngiltere'den yayın yapan El Şark El Avsat gazetesine, Esad rejiminin artan şiddetine karşı tek çözümün silahlı ayaklanma olduğunu söyledi.

Suriye Koordinasyon Komiteleri'nin Devrimci Konseyi lideri Muhammed Rahhal, Pazar günü gazetede yer bulan açıklamalarında konseyin, Suriye devrimini silahlandırma kararı aldığını söyledi.

Rahhal, "Bizler devrimi silahlandırma kararı aldık. Devrim çok yakında şiddete dönecek çünkü bugün karşı karşıya olduğumuz, ancak silahlı bir ayaklanmayla karşısında durulabilecek bir küresel komplo" dedi. Koşulların artık rejimin "suçlarıyla" barışçıl yollardan uğraşma ihtimalini ortadan kaldırdığını savunan Rahhal, "Silah, taş, her türlü şeyi kullanacağız… Halkın devrimi silahlandırma çağrısına uyacağız" dedi.

Rahhal, "Bu canavarın [Suriye rejiminin] karşısında durmak artık silaha gereksiniyor, özellikle de dünyanın Suriye ayaklanmasını sadece lafta desteklediğinin herkesçe görülmesinden sonra" diye ekledi.

Rahhal, Arap rejimlerini de kendilerine açıktan destek vermedikleri için korkaklıkla suçladı. Libya'da Arap rejimleri, muhalifleri silahlandırmak, finanse etmek ve hatta doğrudan kendi askerlerini savaşmaya göndermek gibi destekler sunmuştu.

Suriye'deki muhalefetin belli bölmeleri, özellikle de islamcı örgütler halihazırda silahlı. Fakat bir silahlı ayaklanma çağrısı dile getirilmesine rağmen, kamuya açık bir şekilde bu kadar net yapılmamıştı.

(soL - Dış Haberler)