Libya'da şeriattan sonra Tunus'ta da islamcılar galip

Tunus'ta yapılan seçimlerde birinci parti, başında Müslüman Kardeşler yanlısı Gannuşi'nin bulunduğu islamcı Nahda oldu.

Tunus'ta haftasonu yapılan seçimlerin kesin sonuçları henüz açıklanmamış olsa da, islamcıların zaferi kesinleşti. Resmi sonuçların bugün açıklanması bekleniyor, fakat sandık dökümlerinden elde edilen sonuçlara dayanarak islamcı Nahda partisi zaferini ilan etti.

Parti merkezinde basına açıklama yapan parti yetkilisi Abdülhamit Celazzi, ilk sonuçların Nahda'nın birinci olduğunu gösterdiğini söyledi. Parti binası önünde toplanan kalabalık, sonucu tekbir getirerek kutladı.

Uluslararası kamuoyunu rahatlatmak istediklerini belirten Celazzi, diğer partilerle ittifak yaparak istikrarlı bir koalisyon hükümeti kurma niyetinde olduklarını belirtti. Nahda'nın lideri olan Raşit Gannuşi, aynı zamanda Müslüman Kardeşler üyesi bir siyasetçi.

Katılımın yüzde 90 olduğu seçimlerde, yeni anayasayı hazırlamak üzere bir seneliğine milletvekilliği yapacak kişiler seçilecek.

Nahda'ya AKP desteği
Nahda partisinin seçim stratejileri ve kampanyasında AKP’nin kampanyalarını düzenleyen Erol Olçak da rol oynadı. Cumhuriyet gazetesine konuşan Arter Reklam Ajansı sahibi Erol Olçak, "Onlar Tunus’un geleceğini çok iyi okuyorlar. Bizim yaptığımız da onları bu geleceğe hazırlamak oldu. O gelecekte İslam, demokrasi ve bizdekinden farklı bir laiklik olacak. Türkiye’deki gibi bir demokrasi modeli istiyorlar" dedi.

Partinin "geçmişteki radikal islamcı" çizgisinin sorulması üzerine Olçak, "Çok acı tecrübeler yaşamış bir parti. Gelenekleri var. Ama kesinlikle yenileşme göstereceklerine inanıyorum. Lideriyle, kurmaylarıyla ayrıntılı görüştük. Yanlış mesaj vermeme konusunda çok dikkatli ve özenliler. Asla radikalizme sapmayacaklardır" dedi.

Laik partilerden İlerici Demokrat Parti’yi (PDP) de seçimlere “Strateji Co.” şirketinin sahibi Selim Oktar hazırladı. Oktar, Nahda'nın birinci parti çıkmasıyla ilgili "Yıllarca bastırılmış bir doğal sağ, muhafazakâr ve İslami değerlere tekabül eden bir doğal tabanları vardı. Onu sahada iyi kullandılar. Pek kampanya da yapmadılar. Biz ise sosyal demokrat ve laik kesim için birkaç parti ile rekabet etmek durumunda kaldık" dedi.

(soL - Dış Haberler)