Libya'da Selefiler bu kez Sufilere saldırıyor

Libya'da Kaddafi'nin düşüşünden sonra artan islamcı saldırılar devam ediyor. Son zamanlarda gerçekleşen, Selefilerin Sufi tapınaklarına ve kütüphanelerine yönelik saldırıları ülkede protesto edilirken suçlamalardan dolayı istifa eden İçişleri Bakanı ise istifasını geri aldı.

Libya’ da geçtiğimiz Cumartesi başlayan, Selefilerin Sufi tapınaklarına ve kütüphanelerine yönelik saldırıları devam ediyor. Libya’nın Zliten kentinde 15. yüzyıldan kalma tarihi eser niteliğindeki Sufi yapıtları, Selefiler tarafından buldozerlerle tahrip ediliyor. Kaddafi’nin düşüşünden sonra iktidarı ele geçiren islamcılar "putperest ve İslam dışı" olarak gördükleri tapınaklara saldırmaktan geri durmuyor.

Saldırılar esnasında görülen güvenlik zafiyetinden dolayı Ulusal Konsey ve medya tarafından eleştirilen İçişleri Bakanı istifa ederken, çok geçmeden bu kararından geri adım attı.

İslamcılar ülkenin tarihsel değerlerine saldırıyor
Geçtiğimiz cuma günü Selefi oldukları iddia edilen kimseler buldozerler ve patlayıcılarla Zliten kentinde bulunan 15. yüzyıldan kalma bir Sufi tapınağı ile tapınakta bulunan Abdülselam el-Esmer'in mezarına saldırarak, eserleri yerle bir ettiler. Bu yıkımı Trablus’un merkezindeki Sidi Şa'ab camisine düzenlenen saldırılar izledi. Aynı saatlerde Misrata'da da bir Sufi camisine saldırıldı. Trablus'ta ve Zliten'de bunların dışında da birçok Sufi tapınağına ve mezarına saldıran Selefiler, tapınaklara ait kütüphaneleri de tahrip ederek binlerce kitaba zarar verdiler.

Ulusal Konsey tarafından suçlanan İçişleri Bakanı istifa etti
Kaddafi’ nin ölümünden sonra kurulan ve islamcılardan oluşan Ulusal Konsey’in sözcüsü Muhammed el Harizi saldırılardan sonra yaptığı açıklamada bu tarz saldırıların İslam’la bağdaşmadığını söyleyerek güvenlik konusunda İçişleri ve Savunma Bakanı’nı eleştirdi. Harizi, “Bu tarz davranışlar bizim dinimiz tarafından mahkum edilmiştir ve asla kabul edilemez. Fakat üzücü olan ise bu saldırıların güvenlik güçleri tarafından engellenmemiş olması” dedi.

Pazartesi günü ise Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı, Ulusal Konsey tarafından sorgulandı. Yeni Başbakan Mustafa Abdülcelil tapınaklara ve camilere yapılan saldırıları suç olarak nitelendirerek bu suça bulaşan herkesin sorumlu tutulacağını söyledi. Ayrıca Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanına bu yapıları korumak konusundaki görevlerini neden yerine getirmediklerini sorduğunu açıkladı.

Tüm bu suçlamaların ardından İçişleri Bakanı Fevzi Abdülali istifa etti. Abdülali, istifasını hükümeti eleştiren konsey üyelerini protesto etmek için ve devrimcileri savunmak için verdiğini söyledi.

Ancak Abdülali üç gün önce istifasını geri alarak, bu geri adımnı şu sözlerle savundu: ”İstifamı verdiğim zaman birçok insanı rahatlattığımı düşünmüştüm. Fakat görünen o ki benim istifam güvenliğe zarar veriyor. O yüzden istifamı geri almaya karar verdim.”

Sufiler korku içinde
Selefilerin ve diğer islamcı grupların saldırıları yeni değil. Kaddafi’nin devrilişinden bu yana geçen 8 ay boyunca Sufi ibadethanelerine yapılan saldırılar arttı. Mart ayında ülkenin birçok yerinden Zliten'e gelen yüzlerce Selefi, el-Esmer tapınağını yıkmak için gösteri düzenlemiş ve saldırı gerçekleştirmişlerdi. Ancak Zlitenliler Selefilerin bu saldırısına silahla karşı koymuşlardı. Ayrıca son zamanlarda yaşanan ve iki kişinin ölümüyle sonuçlanan aşiretler arası kavga ve iki arabanın bombalanması da olayları tetikledi.

Sufiler tüm bu yaşananlardan ötürü tedirgin. Saldırıların şiddetlenmesinden korkan Sufiler yöneticilerin önlem almasını istiyor. Reuters’a konuşan Sufi Profesör Mekki Ali korkularını "Bu çeteler bizden ve yaşam biçimimizden nefret ediyorlar ve bizi Libya haritasından silmeye çalışıyorlar. Hükümet müdahale etmezse Selefiler teker teker kendilerinden olmayanları hedef alacaklar” sözleriyle dile getirdi.

Libyalılar saldırıları protesto etti
Saldırılardan sonra Libyalı aktivistler ve sivil toplum kuruluşları yeni seçilen hükümeti protesto ederek kültürel mirası korumaya ve yıkımları durdurmaya çağırdı. Ulusal Konseye gönderilen mektupta “Suçlular bizim mirasımıza ve insanlarımıza daha fazla zarar vermeden gereken yapılmalıdır ” denildi.

Unesco: “Kutsal alanların yıkımını durdurun.”
Selefilerin Sufi tapınaklarına yaptığı saldırılara UNESCO’dan da kınama geldi. UNESCO Direktörü İrina Bokova yaşanan saldırılarla ilgili“derin endişelerini” dile getirdi.

(soL - Dış Haberler)