Libya'da muhaliflerin linç ve infaz videoları!

Libya'da muhalifler, korkunç bir kırım uyguluyor. soL, muhalifler tarafından yapılmış iki kitlesel linç ve infaz olayının videosuna yer veriyor. UYARI: VİDEOLAR AŞIRI DERECEDE ŞİDDET İÇERMEKTEDİR.

Libya'da muhaliflerin gerici, ırkçı ve katliamcı tavırlarına dair batı medyası uzun süre sessizliğini koruyup, şimdi iş işten geçtikten sonra günah çıkarma niteliğinde haber yapıyor. soL, savaş döneminde de muhaliflerin ırkçılığına dair birçok haber yapmıştı.

Fakat gelinen noktada, bir ülke NATO tarafından işgal edilip, iktidar dinci gerici birtakım öbeklere teslim edilirken, Türkiye'de de AKP iktidarı ve çeşitli bahanelerle onun arkasında saf tutmuş bazı kesimler bu işgale ortak olmuşken, yeni kurulan rejimin meşru temsilcisi kabul edilen muhaliflerin kim olduklarını tanımanın önemi giderek artıyor.

Libya'da, açıkça siyahi Libyalılar'a ve ülkeye çalışmak üzere gelmiş diğer siyah Afrikalılar'a karşı ırkçı bir kırım yaşanıyor.

Bu kırıma örnek göstermesi ve "devrimci" sıfatı yakıştırılan muhaliflerin ırkçılığını ortaya koyması için, iki videoya yer veriyoruz. Videolar, İnsan Hakları Araştırmaları ekibi tarafından yayınlandı. İki videoda da birer kişinin linç edilip asılması görüntüleri yer alıyor.

UYARI: VİDEO AŞIRI DERECEDE ŞİDDET İÇERMEKTEDİR.


(Not: Yukarıdaki videonun devamında, pencereden sallanılan siyahi Libyalı'nın, etrafındaki muhalifler tarafından şişlenmesi ve bu kişinin arkasındaki duvar ve vücudu boyunca akan kanların yakın çekim görüntüleri yer alıyor, ancak vahşetin boyutlarını göz önünde bulundurarak videoyu burada kesmeyi uygun bulduk.)

Yukarıdaki video, muhaliflerin başkenti Bingazi'de, Temmuz ayında çekildi. Üstelik görüntülerde siyahi bir Libyalı'nın pencereden sallandırılıp, işkence edildiği görülen bina, eski Bingazi Adalet Sarayı'nın bir kısmı. Binanın kendisini muhalifler karargâh olarak kullanıyordu, Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdülcelil'in ofisi de bu binadaydı. Binanın, altta El Cezire tarafından çekilmiş olan fotoğrafta görülen kısmı ise, muhaliflerin "Basın Merkezi" olarak işlev görüyordu. Videoda görülen pencere, alttaki fotoğrafta en soldaki kapı ile, sokak lambası arasındaki pencere.

İkinci video ise, yine İnsan Hakları Araştırmaları'nın internet sitesinde 31 Ağustos'ta yayınlandı. Sitede videonun çekildiği yer ve zaman belirtilmedi, fakat örgütün elinde kafa kesme videolarına kadar birtakım başka görüntüler de bulunduğu, bunların hukuki delil olarak elde tutulduğu belirtildi. Örgütün Libya'ya ait olduğunu iddia ettiği alttaki videonun çekildiği yer ve zamanı soL ayrıca belirleyemedi.

UYARI: VİDEO AŞIRI DERECEDE ŞİDDET İÇERMEKTEDİR.

İlk videonun gerçekliği kuşkusuz. İkinci videoyu ise net olarak teyit edemedik. Yine de, bu ırkçı vahşetin münferit vakalar olduğunu söylemek imkansız. Videolarda linçlere çok sayıda kişinin katıldığı ve tekbir sesleri arasında şiddeti alkışladıkları görülüyor. Fakat bunun ötesinde, bu ırkçılığın genel olduğuna dair çok fazla veri var. Yabancı gazetecilerin de Trablus'a girmesiyle birlikte ülkeden gelen daha fazla haber, bu durumu gözler önüne seriyor.

Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamasında kendi heyetinin tanıklıklarıyla bu ırkçı infazları aktarmıştı. Amerikan Associated Press ajansı da dün geçtiği haberde, çoğunluğu siyahi binlerce kişinin hukuksuz yollarla tutuklandığını, yüzlerce siyahinin stadyumlara toplanıp kapatıldığını bildirdi.

(soL - Dış Haberler)