Libya’da İslamcılar askeri üs ele geçirdi

Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana istikrara kavuşamayan Libya’da çatışmalar şiddetleniyor. Son olarak İslamcı militanlar Bingazi’de Libya özel kuvvetlerine ait bir askeri üssü ele geçirdi.

(soL - Dış Haberler) Libya’nın Bingazi kentinde İslamcı militanlar, Libya özel kuvvetlerine ait bir askeri üssü ele geçirdi. Libya ordusundan bir yetkili kentte ordu ile radikal İslamcılardan oluşan bir ittifak arasında günlerdir devam eden çatışmanın ardından üssün militanların kontrolüne geçtiğini belirtti. Üssün kontrolünü ele geçiren gruplar arasında El Kaide bağlantılı Ensar el Şeria’ın da olduğu belirtildi.

Kentte geçen hafta şiddetli çatışmalar başlamış, Cumartesi’den bu yana yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetmişti. İslamcı militanlar, bu çatışmaların ardından dün yaptıkları açıklamada üssü ele geçirdiklerini duyurmuştu. Ensar el Şeria, Facebook sayfasından ele geçirdiği cephanelikteki onlarca silahı gösteren fotoğrafları yayımlamıştı.

Libya Özel Güvenlik Güçleri yetkilisi Fadıl el Hassi de bu açıklamayı teyit ederek “Albay Vanis Ebu Hamada komutasındaki özel kuvvetler, çok sayıda saldırının ardından üsten çekilmek zorunda kaldı” dedi.

Libya’nın düzenli ordusunun birimlerinden biri olan özel kuvvetler, ABD destekli General Halife Haftar’a olan desteğiyle biliniyor. Haftar, Mayıs ayında Bingazi’deki radikal İslamcılara karşı “Onur Operasyonu” adını verdiği saldırıyı başlatmıştı.

Eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin 2011’de NATO destekli bir ayaklanmayla devrilmesinden bu yana bir türlü istikrara kavuşamayan Libya’da son dönemde çatışmalar şiddetini artırdı. Bingazi’deki çatışmaların yanı sıra başkent Trablus'ta da ordu ve militanlar arasındaki çatışmalar sürüyor. Trablus’taki havaalanını ele geçirmeye yönelik çatışmalarda şu ana kadar en az 97 kişi hayatını kaybetti.