Libya'da İslamcı milisler Trablus'u ele geçirdi

Dün Trablus Havaalanı'nı ele geçiren İslamcı militanların, bugün başkentte kontrolü sağladığı ve Libya Başbakanı'nın evini yaktığı belirtiliyor. Libya Meclisi, gelişmelerin ardından başkente 1600 km uzaklıkta bulunan Tobruk'ta yeni bir hükümet kurdu.

Muammer Kaddafi'nin Batı destekli bir plan ile devrilmesinin ardından, milis kuvvetler arasındaki çatışmaların bitmediği ve dün Trablus Havaalanı'nın ele geçirildiği Libya'da, İslamcı militanlar bugün de başkent Trablus'ta kontrolü sağladı.

Guardian'ın haberine göre kendi hükümetlerini ilan eden Misrata merkezli gruplar havaalanında harap olmuş uçakların yanında sevinç gösterilerinde bulundu. Militanlar, 5 haftadır havaalanında kontrolü sağlamak için çatışıyordu.

Haziran ayında yüzde 25 oranında bir katılımın olduğu seçimlerin ardından, İslamcı militanlar ile kendilerini Milli Libya Ordusu (MLO) olarak adlandıran eski Tümgeneral Halife Haftar önderliğindeki gruplar arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam etti.

Bugün yaşanan gelişmelerin ardından İslamcı milislere karşı savaş ilan eden hükümet, başkent Trablus'tan 1600 km uzaklıkta bulunan Tobruk'ta yeni bir "kurtuluş hükümeti" kurdu.

İslamcı militanlar yeni kurulan kabinenin eski devlet başkanı Muammer Kaddafi'nin destekçileri tarafından yönlendirildiğini iddia ederken, militanların Başbakan Abdullah es Seni'nin evini yaktığı belirtiliyor.