Libya Devlet Başkanı: 'Saldırı planlıydı'

Libya'nın Bingazi kentinde gerçekleştirilen ve aralarında ABD Büyükelçisi'nin de bulunduğu 4 ABD'linin ölümüne yol açan saldırının "usta beyinler" tarafından yapıldığını iddia eden Libya Devlet Başkanı Muhammed el-Magariev, bunların arkasında El Kaide'nin olduğunu söyledi.

Mısır'da başlayan ve birçok Oradoğu ülkesine yayılan ABD karşıtı gösterilerin en kanlı durağı olarak beliren Libya'da, Libya Devlet Başkanı Muhammed el-Magariev ilk kez yabancı medyanın karşısına çıkarak konu hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD Büyükelçisi'nin öldürülmesinin "usta beyinler" tarafından planlandığını iddia eden Magariev, saldırının arkasında El Kaide'nin olduğunu söyledi. Saldırıda RPG gibi ağır silahlar kullanıldığını dikkat geçek devlet başkanı, bu durumun saldırının önceden planlandığını kanıtladığını belirtti.

'Kaddafi yanlıları değil, El Kaide'
Libya İçişleri Bakan Yardımcısı el-Şerif'in, saldırının Kaddafi yanlılarının işi olduğu iddialarına da değinen Magariev, ülkede Kaddafi yanlılarının bulunmasına rağmen, onların bu saldırıyı yapma ihtimallerinin bulunmadığını söyledi.

"Libya'da yalnızca birkaç aktif El Kaide üyesi var" diyen Magariev, bununla birlikte örgütün ülkedeki güvenlik boşluğundan yararlanarak güvenlik güçlerinin içerisine sızdığını iddia etti.

Silahlı çetelerin silahsızlandırılması
Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sırasında yürütülen NATO destekli operasyon sırasında ortaya çıkan ve başlarına buyruk davranmaya başlayan silahlı çetelerin ortadan kaldırılması hakkında da konuşan Magariev, bu çetelerin silahsızlandırılmasında hem çetelerle işbirliğine, ancak daha öncelikle olarak ordunun kendisine dayanmaları gerektiğini söyledi.

El Cezire'nin haberine göre, Bingazi toplanan 100 kişi, devlet otoritesinin yeniden sağlanması ve silahlı çetelerin dağıtılması için gösteri yaptı. Gösteriyi düzenleyen Halid el-Hadiki, aşırı grupların şiddet içeren eylemlerini engellemek için hükümetin orduyu ve güvenlik güçlerini güçlendirmesi gerektiğini söyledi. Eylemcilerden birinin görüşlerine yer veren El Cezire, bu eylemcinin "Amerikan halkıyla iyi ilişkilerimizi sürdürmeliyiz. Onlar bizim devrimimize yarım ettiler." dediğini aktardı.

(soL - Dış Haberler)