Kuzeyde El Kaide ve ÖSO birlikte saldırıyor

Suriye’nin kuzeyinde El Kaide ve ÖSO saldırılarını sürdürüyor. YPG, Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalarda son 24 saatte 63 militanın öldürüldüğünü açıkladı

(soL - Dış Haberler) PKK’ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı Halk Savunma Güçleri, (YPG) Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalarda son 24 saatte 63 militanın öldürüldüğünü açıkladı. Muhalefet yanlısı ve Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de çatışmaları ve militanların kayıplarını doğruladı ancak rakam açıklamadı.

Çatışmalar Haseki’ye bağlı Tel Halef, El Mabada (Girke Lege) ve Halep’e bağlı Ayn El Arab’a (Kobane) yoğunlaşmış durumda. YPG kaynaklarına göre, El Mabada üzerinden Rumelan petrol sahasına saldıran 29 El Kaide bağlantılı militan öldürüldü.

YPG ve Kürt Cephesi Tugayı’na karşı Halep’in güneyinden, Haseki’ye kadar uzanan çatışmalara El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi, El Kaide’nin Suriye kolu Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), kendilerine Özgür Suriye Ordusu adını veren çatıya bağlı El Faruk Tugayı, Kuzey Fırtınası Tugayı, Selahaddin Eyyübi Tugayı, bazı Türkmen cepheleri, Tevhid Tugayı, Yermük Tugayı katılıyor. Ayrıca ÖSO çatısı altında yer almayan Ahrar uş Şam, Sukur uş Şam gibi birlikler de saldırı koalisyonun altında hareket ediyor. Bu birliklerin bazıları Deyr Ez Zor, Şam, Humus ve İdlib’de faaliyet gösteriyordu.

‘ÖSO da sorumlu’
YPG, dün yayımladığı açıklamada ÖSO’nun da çatışmalardan sorumlu olduğunu söyledi. Açıklamada “Bunlar Baas rejimine karşı savaşı bırakarak Kürtlere karşı savaşa başladılar” denildi. Dün PKK de çatışmalarla ilgili açıklama yayımladı. Halep’in güneydoğusundaki Kürt köyleri olan Tel Aren ve Tel Hasel’deki sivillere yönelik katliamlara dikkat çeken PKK, “Rojava halkı karşı-devrimci ittifak güçlerinin uluslararası çapta parayla devşirdikleri çetelerin katliam tehdidi ile karşı karşıyadır” dedi. Bu durumun seferberliği zorunlu kıldığı belirtilen PKK açıklamasında “Her yer bir mücadele, serhıldan ve isyan alanına çevrilmelidir” denildi. Cumhuriyet gazetesine konuşan PYD lideri Salih Müslim ise “Kürtler evlerinden zorla çıkarılıyor. Tel Aren ve Tel Hasel’de cihatçılar camilerin megafonlarından ‘Kürtlerin kadınları, kızları helaldir, mallarını çalabilirsiniz, evlerini yıkabilirsiniz’ anonsları yapıyorlar” dedi.
Taraflar arasındaki çatışmalar Temmuz ortasında Ras El Ayn’da (Serekaniye) başlamış, Tel Abyad’da IŞİD militanlarının Kürt Cephesi Tugayı’na saldırısıyla doruğa çıkmıştı. Hafta içinde militanların Tel Hasel ve Tel Aren’de 70 Kürt sivili öldürdüğü iddia edilmişti.
Kutu:

Han El Esal’e soruşturma
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları şefi Navi Pillay, “Suriyeli muhaliflerin” Halep’in Han El Esal şehrinde yaptığı katliamın soruşturulmasını istedi. Pillay, yaptıkları araştırmalara göre çoğunluğu Suriyeli askerlerden oluşan 30 kişinin, militanlar tarafından infaz edildiğini belirtti. Suriye medyası çoğunluğu sivil 123 kişinin kenti ele geçiren militanlar tarafından katledildiğini kaydetmişti. Han El Esal, 19 Mart’ta kimyasal silah saldırısına da hedef olmuştu. Suriye yönetimi 26 kişinin öldüğü saldırıdan militanları sorumlu tutmuş ve acil bir uluslararası soruşturma çağrısı yapmıştı. Temmuz sonunda Şam yönetimi ve BM, bu kimyasal silah saldırısını soruşturmak için anlaştılar. Birleşmiş Milletler’deki Suriye elçisi Beşar Caferi de anlaşmaya varıldığı gün düzenlenen katliamla görgü tanıklarının yok edilmeye çalışıldığını söylemişti.