Kuzey Kore telaşlandırdı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin, ABD’nin daha önce yapılan anlaşmadaki sorumluluklarını yerine getirmemesi üzerine nükleer faaliyete tekrar başlaması Beyaz Saray’ı telaşlandırdı.

soL (DIŞ HABERLER) KDHC, nükleer faaliyetlerine yeniden başlıyor. Altılı görüşmeler sonucunda Kuzey Kore faaliyetlerini durdurduğunda, ABD de ülkeyi terörizm listesinden çıkaracaktı. Fakat ABD, BM gözlemcileri teyit etmesine rağmen Kuzey Kore'nin faaliyetlerini durdurduğundan "gerçekten emin olmadan" ülkeyi listeden çıkarmayacağını söyleyip işi yokuşa sürmüştü.

Kuzey Kore, bunun üzerine Yongbyon'daki tesisteki kameraları söktürdü ve gözlemcileri dışarıya aldı. Kuzey Koreli yetkililer, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na bir hafta içinde tesise nükleer materyali getirerek çalışmaya başlayacaklarını bildirdiler.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine yeniden başlamasının ülkeyi daha da yalıtacağını söyledi. Rice, yine de Kuzey'i nükleer faaliyetlerden vazgeçirmek için yöntemlerin kesinlikle tükenmiş olmadığını söyledi.