"Kuzey Irak'a BM barış gücü yerleşebilir"

ABD’nin Irak’taki işgal komutanı General Odierno, ABD ordusunun çekilmesinden sonra Kuzey Irak’a BM barış gücü askerlerinin konuşlandırılabileceğini söyledi.

General Raymond Odierno kendisiyle yapılan bir mülakatta ABD ordusunun çekilmesinin ardından petrol zengini Kuzey Irak’ın BM barış gücü askerlerine devredilebileceğini açıkladı. Odierno barış gücü konuşlandırılmasının gerekçesi olarak Irak’ın bu kesiminde Araplar ve Kürtler arasındaki gerilimi gösterdi.

Irak’ın ABD ordusunun çekilmesinin ardından içine düşeceği krize ilişkin senaryolar üreten ABD’lilerin Irak’taki etnik çatışma potansiyeline işaret etmeleri dikkat çekiyor. ABD’lilere göre Irak’ta Kürt-Arap gerilimi, Şii-Sünni geriliminden daha tehlikeli sinyaller veriyor.
Bu senaryoları işgal komutanı Odierno da dile getirdi. Odierno, Kürtleri Arapların kontrolündeki Irak ordusuna entegre etme projesinin başarısız olması durumunda yeni programlar üzerinde çalışmalarının gerekeceğini söyledi. “Eğer entegre olmazlarsa başka bir mekanizma üzerine düşünmek zorunda kalabiliriz” diyen Odierno, “Bunun ne olduğunu şu anda bilmiyorum. 6. BM gücü mü? Bilmiyorum” diye konuştu.
BM Sözleşmesinin 6. bölümü çatışma bölgesine barış gücü askerlerinin yerleştirilmesini düzenliyor.
ABD ordusunun 2011 yılının sonuna kadar Irak’tan çekilmesi bekleniyor. Şu anda Irak’ta bulunan 77 bin 500 ABD askerinin hepsinin geri çekilip çekilmeyeceği bilinmiyor.

(soL-Dış Haberler)