Kübalı kadınların 2010 gündemi yoğun

Küba Kadın Federasyonu 2010 yılında 50. kuruluş yıldönümünü, Vilma Espin’in 80. yaşını ve Dünya Kadınlar Günü bildirgesinin yüzüncü yılını kutluyor.

23 Ağustos 1960’da kurulan Küba Kadın Federasyonu’nun şu anki Ulusal Sekreteri, Teresa Hernandaz’in Küba Haber Ajansı’na verdiği bilgiye göre, federasyonun bu yıl boyunca pek çok örgütsel aktivitesi olacak.

Bunlar arasında, Kübalı halk liderlerini ve eğitimcileri anma etkinlikleri ile resim sergilerinin yanı sıra, birincisi 2009 yılında yapılan “Küba kadını” temalı sanal forumun ikincisinin gerçekleştirilmesi de yer alıyor.

Ayrıca 7 Nisan’da Vilma Espin’in 80. yaşı, doğduğu şehir olan Santiago de Cuba’da Vilma Espin anıtının açılışının da yapıldığı bir kültürel etkinlikle kutlanacak.

Clara Zetkin’in Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına ilişkin sunduğu deklerasyonun 100. yılı kutlamaları da bu yıl yapılacak etkinlikler arasında.

Ocak ayı içerisinde ise binlerce Küba Kadın Federasyonu binasında Jose Marti’nin etik düşünceleri ve tarihsel yolculuğu ile ilgili toplantılar yapılacak. Ayrıca 2010 yılında anayurdu savunan mücadeleci çiftçilere, sağlık emekçilerine ve annelere ödüller verilecek.

Küba Kadın Federasyonu, 1 Ocak 1959’daki devrimle başlayan kadınların toplumsal etkilerini arttırabilmek için örgütlenen 4.200.000 kadını kapsıyor.

(soL-Dış Haberler)