Kübalı doktorlar Haitililerin yanında

Depremin ilk gününden itibaren Haiti’de depremzedelere bakım sağlayan Kübalı sağlık ekiplerinin tedavi ettikleri hasta sayısı 20 bine ulaştı.

Küba’nın Haiti’ye yolladığı sağlık ekibinin şefi Carlos Alberto García, Granma’ya yaptığı açıklamada Kübalı doktorların depremin ilk gününden beri 18 binden fazla Haitili hastayı tedavi ettiğini, 800’ü ağır cerrahi operasyon olmak üzere yapılan cerrahi müdahale sayısının ise 1700 ü geçtiğini bildirdi.

Haiti’de 417’si Kübalı, 240’ı Haitili olmak üzere toplam 657 doktorla işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirten García başkent Port-au-Prince’te üç hastanede (La Paz, La Renaissance y Ofatma), Jacmel'de, Leoganne'de, Croix des Bouquet ve depremin merkez üssü yakınındaki Carrefour’da bulunan seyyar sahra hastanelerinde görev yaptıklarını söyledi.
García, başkentten ülkenin başka yerlerine göçün artması nedeniyle Kübalı doktorların bir kısmının bu bölgelere yollandığını dile getirdi.

Küba ve Venezuela tarafından depremden önce bağışlanan beş tanı merkezinin büyük yarar sağladığını belirten García, gelecek hafta Grand Anse ve Nordeste bölgelerinde de iki tanı merkezinin kurulacağını söyledi. Böylelikle bu bölgelere göç eden kişilere de yardım götürülebilecek.
Şu sıralar Kübalı doktorlardan ve Küba’da eğitim gören Haitili tıp öğrencilerinden oluşan 120 kişilik bir ekibin tetanoza karşı büyük bir aşı kampanyası başlattıklarını ve 400 bin doz aşı bulduklarını hatırlatan García, aynı zamanda koruyucu sağlık hizmetlerine devam ettiklerini belirtti. Doktor García, ishalin ve solunum enfeksiyonlarının yayılmaya başladığı konusunda uyarıda bulundu.

Hijyen konusunda yaşanan sıkıntılara bağlı olarak ortaya çıkan salgın tehlikesine karşı salgın hastalıklar, hastalık taşıyıcı böcek ve kemirgenler konusunda uzman 63 kişilik bir Kübalı ekibin ertesi gün Haiti’ye geleceğini belirten García, hastalık taşıyıcı hayvanların ve kemirgenlerin kontrol altına alınması için çalışmalara başlanacağını bildirdi.

Bununla birlikte felaketin ardından sakat kalan insanların rehabilitasyonuna başlamak için uygun şartları oluşturmaya başladıklarını söyleyen García, ihtiyaçlar doğrultusunda ülkeye fizyoterapist ve rehabilitasyon hemşirelerinin gönderileceğini belirtti.
(soL - Dış Haberler)