Küba'da ABD casusuna 15 yıl hapis

Küba'da karşı devrimci gruplara casusluk aygıtları vermekle suçlanan Alan Gross, 15 yıl hapis cezası aldı.

Küba’da ABD adına casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanan Alan Gross, 15 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Küba’da bir şirkette çalışan Gross, 3 Aralık 2009’da Küba’ya 9 ay içinde yaptığı beşinci seyahatten sonra ülkesine dönerken gözaltına alınmıştı. Gross’un avukatı temyiz yoluna gidebileceklerini açıkladı.

Küba mahkemesi, yurtdışında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) paravanı ABD Uluslararası Gelişim Ajansı (USAID) için taşeron faaliyet yürüttüğü anlaşılan DAI isimli şirkette çalışan Gross’u, Küba’daki karşı devrimci gruplara çeşitli casusluk aygıtları vermekle suçluyordu. Gross'un ülkedeki karşı-devrimci gruplara uydu bağlantısı kurulmasına yarayan teknik teçhizat ve çeşitli casusluk aygıtları verdiği belirlenmişti.

Kanıtlar o kadar aşikârdı ki, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Gross'u savunan konuşmasında suçlamaları reddetmemiş, Gross'un "Küba halkının dünyanın kalanıyla daha iyi iletişim kurması için uğraştığını" söylemişti. Dava sırasında Gross’un, ABD’deki Küba karşıtı faaliyetleri araştırırken tutuklanan ve yılladır ABD hapishanelerinde bulunan Beş Kübalı’yla takası gündeme elmiş, ancak ABD bu seçeneği kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Gross ise mahkemede suçlamaları reddetmedi, fakat USAID’in ve CIA'nın kendisini kullandığını söylemişti. Daha vahimi, Gross'un farkında olmadan ABD istihbaratına çalıştığı, ve taşeron olarak çalıştığı gerçeği idi. DAI, CIA için taşeron casusluk faaliyeti yürütüyor, bunu da Gross gibi "taşeron işçilere" söylemiyordu.

(soL - Dış Haberler)