Küba yönetimi: Kararlar sosyalizm için

Küba hükümeti eşit maaş sistemine son verildiğini açıkladı. "Küba'da eşitlik kalkıyor" şeklinde yorumlanan kararın açıklama metninde, çalışma hayatının daha verimli olması için yeni düzenlemeler yapıldığı belirtildi. Küba hükümeti geçen hafta içinde eşit maaş politikasına son verdi. Önceki haftalarda da cep telefonları, bilgisayarlar ve ev aletleri gibi bazı tüketim ihtiyaçlarının da satışı üzerindeki sınırlandırmalar kaldırılmıştı. Bu değişiklikler ise Küba'da devam eden sosyalizmin değişime uğradığına dair yorumların yapılmasına neden oldu. Yorumların ardından Devlet Başkanlığı görevini sürdüren Raul Castro, bütün bu reformların sosyalizmi terk etmek anlamına gelmediğini belirten bir açıklama yaptı. Öncesinde ise Küba'nın ulusal yayın organlarında çıkan haberlerle maaş düzenlemesi konusunda açıklamalar yapıldı.

Üretimi ve hizmeti iyileştirecek
Dünya basınına "Küba'da çalışma hayatı iflas etti" olarak lanse edilen yeni düzenleme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Carlos Mateu tarafından yeni bir düzenleme olarak sunuldu. Mateu, eşit maaş sisteminin çözülmesi gereken bir konu olduğunu ve bu sistemin işçilerin çalışma azmini azalttığını ifade etti. Maaşların farklı olmasının üretimi ve hizmeti iyileştireceğine işaret eden Mateu, işçilerin hedefleri karşılaması için minimum yüzde 5 prim alacağını, yöneticilerin de üretimin artması durumunda yüzde 30 prim kazanabileceğini belirtti. Mateu, yeni ücret sisteminin 'sosyalist bölüşüme uygun' olduğunu da kaydetti. Mateu, açıklamasında "Dağıtımdaki sosyalist ilke herkesin yaptığı katkıya uygun kazanç elde etmesiyle başarıya ulaşacak. Diğer bir deyişle, ödeme, nitelik ve nicelikle uyumlu olacak" yorumuyla duyurdu. Ülke ekonomisinin yüzde 90'ını oluşturan devlet kuruluşlarında uygulamaya geçildi, diğer kuruluşlar da ağustos ayına kadar yeni düzenlemelere uyum sağlayacak şekilde yeni sisteme geçecek.

Sosyal güvenlik sistemi Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü Genel Müdürü Marta Elena Feito Cabrera ise sosyal güvenliğin şu anda Kübalıların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak durumda olduğunu ancak Küba'da ortalama insan ömrünün 77 olmasıyla artan yaşlı nüfusunun birtakım yeni düzenlemelere ihtiyacı doğurduğunu belirtti. Küba'da ortalama maaşlar 20 dolar civarında. Ülkede sağlık, eğitim ve diğer sosyal hizmetleri ücretsiz, gıdada ise sübvansiyon uygulanıyor. Ayrıca devlet halkın barınma ihtiyaçlarını da karşılıyor. Küba`da 1995 yılında yüzde 8 olan işsizlik oranı 2000 yılında dünyanın ve Latin Amerika'nın en düşük oranı olan yüzde 1,8'e düşürüldü.