Küba-Venezuela işbirliği sürüyor

Küba ve Venezuela ikinci 10 yıllık işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Küba ve Venezuela hükümetleri, iki ülke arasındaki 10 yıllık işbirliği anlaşmasının süresini 10 yıl daha uzattıklarını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Havana’daki basın toplantısı sırasında 30 Ekim 2000’de imzalanan Kapsamlı İşbirliği Anlaşması’nın 2010-2020 yılları için de geçerli kılınacağını duyurdu. İmzalanan İşbirliği Anlaşması ile, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında kullanılmak üzere 6 milyar 556 milyon dolarlık ortak bütçe ayrıldı.

Chavez, Venezuela’nın Küba halkına, Küba Devrimine ve Bolivarcı Harekete katkı sunmaktan mutluluk duyacağını belirterek, Latin Amerika’nın bu iki ülkesinin sosyalizm yolunda emin adımlarla ilerlediğinin altını çizdi.

İki ülkeyi temsil eden heyetler dün öğleden sonra Havana’da buluşarak İşbirliği Anlaşması’nın 10. Yılını kutlamak üzere bir tören gerçekleştirdiler. Törenin ardından iki ülkenin siyasi, ekonomik ve ticari ilişkileri değerlendirildi.

Chavez, “30 Ekim 2000’i tarihsel bir ilerleme olarak hatırlamalıyız, çünkü o zamanlar bu kardeş halka (Küba) bir adım daha yaklaşmak konusunda hükümet içinde de direnç gösteriliyordu ve burjuvazi hem devlete ait, hem de özel bir çok kurumu ele geçirmiş durumdaydı” diyerek yapılan törenin önemini vurguladı.

Görüşmede Chavez Venezuela’ye yönelik saldırlardan da bahsetti. Chavez, Ağustos ayında Kolombiya’da tutuklanan uyuşturucu taciri Walid Makled davasının Venezuela hükümetine zarar vermek için koz olarak kullanıldığını söyledi. ABD’nin, Bolivarcı Devrim’in önünü kesmek için bazı yasadışı hareketleri Venezuelalı bakan, milletvekili ve devlet mensupları ile ilişkilendirmeye çalıştığını da belirtti.

(soL - Dış Haberler)