Küba sandık başındaydı

Dün sekiz milyonu aşkın Kübalı yerel seçimler için sandık başındaydı. Seçim sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.

Dün 8 milyon 468 bin Kübalı, 169'u Karayipler için olmak üzere 15 binin üzerinde yerel delege ve vekili belirlemek için oy kullandı. 16 yaşından büyüklerin oy kullandığı seçimler dün Küba saatiyle sabah 7 de tüm ülkede eş zamanlı olarak başlayıp akşam 6'da sona erdi. Kübalılar, tüm yerelliklerde iki buçuk yıllığına görev yapacak belediye yönetimlerini seçmek için sandık başına gitti. Seçimler sonucunda belediye meclisi üyeleri ile belediye meclisi delegeleri belirlenecek.

Küba Devrimi lideri Fidel Castro'nun sağlık sorunları nedeniyle oyunu evinde kullanıp zarfla seçim merkezine gönderdiği seçimlerde, Raul Castro'nun da bağlı olduğu seçim merkezinin ilk seçmeni olduğu dikkat çekti. Ülke çapında 30 bin seçim merkezinde 250 bin Kübalının gönüllü sandık görevlisi olarak çalıştığı belirtildi.

Her yerellikte bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde, bu bölgelerde tekrar bir yerel seçim yapılacak. İkinci seçimin tarihi 2 Mayıs olacak. Bu seçimin sonuçlarının da gelecek Pazartesi açıklanması bekleniyor.

"Seçime katılım halkın devrim karşıtlarına verdiği en iyi yanıttır"
Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Ana Maria Mari, Kübalıların yüzde 86'sının karşı kampanyalara rağmen oy kullanmak için sandık başına geldiklerini söyledi. Mari, Granma ile yaptığı röportajda "Bu seçimler, Küba Devrimi'ne karşı yürütülen karalama kampanyalarına halkın verdiği en iyi ve en güçlü yanıt, onların siyasi rejime gösterdikleri en büyük destektir" dedi. Mari, yaklaşık 11 milyon nüfuslu Küba'da 8 milyon seçmenin bulunduğunu, bunların da 325 bininin 16 yaşını yeni doldurduklarından ilk kez oy kullandıklarını belirtti.

Küba'da seçim sistemi
1992'den beri yürürlükte olan Seçim Yasası'na göre Küba'da yerel seçimler iki buçuk yılda bir, genel seçimler ise beş yılda bir düzenleniyor. Seçime katılım zorunluluk değil gönüllülük esasına dayanıyor. 6 yaşından büyük çocuklar sandık görevlisi olabiliyor. 16 yaşını tamamlayan herkes belediye meclisine ve 18 yaşını dolduran herkes ise ulusal meclise delege olarak seçilebiliyor. Seçilen vekil ve delegeler halk temsilciliği görevi için özel bir maaş veya ekstra ücret almıyor. Belediye meclisi adayları mahallelerde seçmenlerinin yaptığı toplantılarla belirleniyor. Herkesin kendini veya bir başkasını, hangi sebeplere dayandırdığını, kişinin hangi kişisel özelliklerine güvendiğini açıklayarak, adaylığa önerebiliyor. Aday olacak kişi orada bulunan kişilerin çoğunluğunun elini kaldırıp adayı onaylamasıyla aday gösteriliyor.

(soL - Dış Haberler)