Küba - Rusya ilişkilerinde balayı

Medvedev’in daveti üzerine geçen haftayı Moskova’da geçiren Raul Castro, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfanın açıldığını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Moskova'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında, Başbakan Vladimir Putin ile görüşmelerin elverişli bir ortamda ve fikir birliği içinde gerçekleştiğini söyleyen Raul Castro, ziyaretini, mevcut koşullar altında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ekonomik canlanma ve işbirliği amacıyla yeni açılımlar yapılması, yeni adımlar atılması için bir kalkış noktası olarak niteledi.

Venezuela ve Brezilya'dan sonra, devlet başkanı sıfatıyla ziyaret ettiği üçüncü ülke olan Rusya'da, Raul Castro, Başbakan Vladimir Putin'le de görüştü.

Raul Castro, Rusya ziyaretini ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için yoğun ve olumlu çalışmalarla geçtiğini kaydederek "Görüşmeler olumlu bir atmosferde gelişti" dedi.

Putin'in Küba'ya 2002'de yaptığı ziyaretin Moskova ve Havana ilişkilerinde yeni bir aşamaya geçildiği bir süreç olduğunu belirten Raul Castro, Medvedev'in 2008 Kasım'ında Havana'ya gerçekleştirdiği ziyaretin önemine de dikkat çekerken, Medvedev de, bu son ziyarette aralarında anlaşmaların ve mutabakat zabıtlarının da bulunduğu 34 belgenin imzalandığını açıkladı.

Medvedev, hidrokarbonlar, elektro-enerji, haberleşme, deniz yapıları, oto sanayi ve Rusya GLONASS uydu seyir sistemi üzerine anlaşmaların, ticari, ekonomik ve mali bağlantı dinamiklerini vurguladı. Bunlar arasında Küba Tradeex ve Rus KAMAZ şirketleri arasında bir taşımacılık anlaşması ve son üç kasırgadan etkilenen Küba eyaletlerine yapılacak karşılıksız gıda yardımı anlaşması en önemlileri oldu.