Küba Komünist Partisi Kongresi ertelendi

Küba Komünist Partisi, ekonomik krizin etkilerinin yarattığı koşulların aciliyeti nedeniyle sonbaharda yapılması beklenen kongrenin ertelendiğini duyurdu.

Küba Komünist Partisi’nin yayın organı Granma, sonbaharda yapılması planlanan 6. kongrenin, “bu kritik dönem atlatılana kadar” ertelendiğini duyurdu. Küba ekonomisi, geçen sene ülkeyi vuran kasırgalar ve ekonomik krizden ağır darbe almıştı.

Kongre, Küba’nın 1997 yılından bu yana ilk kongresi olacaktı. Küba Komünist Partisi’nin tarihinde şimdiye kadar yapılan beş kongrenin her biri, tarihsel öneme sahip kararların alınmasıyla biliniyor.

Başkan Raúl Castro, ülkenin ekonomiye odaklanması gerektiğini söyledi. Castro, ülkenin krize karşı elindeki kaynakların tümünü belirlemesi ve kullanması gerektiğini belirtti.

Bu seneki tahmini ekonomik büyüme oranı da yüzde 2.5’ten 1.7’ye çekildi. 2008 Aralık ayında 2009 için tahmin edilen büyüme oranı yüzde 6’ydı. Ülke, kasırgalardan önceki birkaç sene yüzde 10’a yaklaşan büyüme oranları yakalamıştı.

Ülkede bir süredir giderleri azaltmaya dönük olarak birtakım önlemler uygulanıyor. Klimaların günün belli saatlerinde çalıştırılması, elektrikli aletlerin kullanımında dikkatli olunması gibi önlemler, sadece devlet kurumlarında ve şirketlerinde uygulanıyor. Dolayısıyla Kübalılar’ın gündelik hayatı alınan önlemlerden etkilenmiş değil.

Ancak ekonomik kriz, kasırgaların verdiği zararın henüz üstesinden gelememiş olan ülkeyi kötü etkiledi. Ülkenin başlıca ihracat malı olan nikelin, otomotiv gibi yoğun olarak kullanıldığı sektörlerde üretimin düşmesiyle birlikte uluslararası piyasalardaki fiyatının çok ciddi bir düşüş göstermesi, ülke gelirlerini kötü etkiledi. Bu yıl ülkeye gelen turist sayısında belirgin bir azalma göze çarpmasa da, Kübalı yetkililer gelen turistlerin önceki senelere kıyasla daha az para harcadıklarını belirtiyorlar.

(soL - Haber Merkezi)