Küba dünyaya okuma-yazma öğretiyor

Küba’nın Latin Amerika ve Karayipler Pedagoji Enstitüsü, 30 ülkede 'Evet, yapabilirim' isimli okuma-yazma programıyla, milyonlarca kişiye okuma yazma öğretti.

Küba’nın Latin Amerika ve Karayipler Pedagoji Enstitüsü Müdürü Dr. César Torres Batista geçtiğimiz hafta Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyerek enstitünün çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Torres Batista, enstitünün 30 ülkede yürüttüğü “Evet, yapabilirim” (Yo sí puedo) isimli okuma-yazma programıyla dünyanın çeşitli yerlerinden 8 milyon 200 bin kişiyi okur-yazar yaptığını söyledi.

Enstitü kuruluşundan beri Latin Amerikalı ve Karayipli eğitimcilere mesleki gelişim ve lisansüstü formasyon hizmeti vermenin yanı sıra, cehaletin ortadan kaldırılması, gençler ve yetişkinler arasında eğitimin sürekliliğinin sağlanması, kıtadaki eğitimcilerin tecrübelerini birbirleriyle paylaşmaları, kıtanın gerçeklerine yaslanan ortak bir pedagoji anlayışının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gibi amaçlar taşıyor.

Torres Batista basın toplantısında 1 Temmuz 2003’te ilk kez Venezuela’da uygulamaya konan “Evet, yapabilirim” programının başarılı sonuçlarına değindi “Venezuela bir yıl gibi bir süre içinde cehaletten bütünüyle kurtulmuş bir ülke ilan edilebildi ve bu program sayesinde bir milyondan fazla Venezuelalı okur-yazar hale geldi. Bugün aynı program İspanyolca, Portekizce, İngilizce, Quechua, Aymara, Kreol, Tetún, Zuahili ve Guaraní dillerinde uygulanıyor.”

Cehaletten arınmış ülkeler
Venezuela dışında okuma-yazma bilmeyen oranını program sayesinde yüzde 4’ün altına düşürmeyi başaran Nikaragua, Bolivya ve Meksika’nın Michoacán eyaleti de cehaletten arınmış ülke ilan edildi.

Program Latin Amerika ve Karayipler dışında, İspanya ve bazı Afrika ülkeleri ile Avustralya’da da uygulanıyor.

UNESCO okuma-yazma konusunda diğer ülkelerle dayanışması nedeniyle Küba’ya iki kez Rey Sejong ödülünü verdi.

Oldukça sade bir metod kullanılan programda 65 adet birer saatlik ders videosu ana materyali oluşturuyor. Öğrenciler bu videoları yerel öğretmenler aracılığıyla izliyorlar. Herbir ders okuma-yazma bilmeyen öğrenciler rolündeki oyunculara deneyimli bir öğretmen tarafından okuma yazma öğretilmesi biçiminde geçiyor. Yerel öğretmenler videodaki öğretmenin talimatlarını takip ediyor ve basılı klavuzları ve çalışma kitaplarını kullanarak ekrandaki yazılı ve sözlü alıştırmaları yaptırıyor.

Enstitü müdürü, “Evet, yapabilirim” programı dışında, eğitimin devamlılığını sağlamaya dönük “Evet, devam edebilirim” adlı bir başka programın daha uygulanmakta olduğunu, gençlerin ve yetişkinlerin 6. sınıfa kadar eğitim almasını amaçlayan bu programın da Venezuela, Bolivya, Nikaragua ve Kolombiya’da bir milyondan fazla insanı mezun ettiğini belirtti.