Küba doğmamış çocuklarına sahip çıkıyor

Küba'nın, pandemik AH1N1 konusunda aldığı önlemler tüm ülkelere örnek oluyor.

Küba, pandemik AH1N1 konusunda benzersiz önlemler alıyor. Sağlık personeli ve diğer sektörlerden görevliler ülkedeki tüm hamile ve loğusa kadınları günlük olarak ziyaret etmeye başladılar. Günlük ziyaretlerin amacı, hamile ve loğusa kadınlarda solunum sistemiyle ilgili bir semptom görülüp görülmediğini tespit etmek.

Küba’nın domuz gribi salgını ile mücadele programı kapsamında gündeme gelen bu uygulama, hamile ve loğusa kadınların risk grubunda yer alması ve hastalığın bu grupta önemli komplikasyonlara sebep olabilmesi nedeniyle başlatılmış durumda.

Küba Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetleri ulusal direktörü Dr. Doris Sierra Pérez’in Granma Diario’ya verdiği bilgiye göre, söz konusu uygulama, virüsün birkaç saat içinde önemli akciğer lezyonları oluşturabilme kapasitesi ve bu durumda hastaların acilen yoğun bakım üniterlerinde tedavi altına alınması gereği gözetilerek geçen Eylül ayında başlatılmış.

Eylül ayından itibaren ise, yerel sağlık görevlileri, sağlık durumlarının iyi olduğunu teyit etmek üzere hamile ve loğusa kadınları günlük olarak evlerinde ziyaret ediyorlar. Grip semptomlarının görülmesi durumunda hastane yönetimleri durumdan haberdar ediliyor ve hemen tedaviye başlanıyor.

Granma Diario’ya verilen tahminlere göre ülkedeki 65,456 hamile ve 16,507 loğusa kadından yüzde 96’sı günlük olarak ziyaret ediliyor ve bunlardan 12,065 tanesi ise hastanelere yönlendirilmiş.

Programa sağlık çalışanlarının yanısıra tıp öğrencileri de katılıyor. Ayrıca, kitle örgütleri ve toplumun diğer kesimleri de çalışmaları destekliyor.
Toplum sağlığını başlıca insan haklarından biri olarak değerlendiren devrimci bir hükümetin varlığı, sınırlı kaynakları olan bir ülkede sağlık alanında büyük başarıların sağlanmasını mümkün kılıyor. İlk parti aşı henüz ülkeye ulaşmamış olmasına rağmen, Küba şu ana kadar pandemik AH1N1 nedeniyle ölenlerin sayısını 32’de tutmayı başarmış durumda.
(soL - Dış Haberler)