Küba Devrim Günü’nü kutladı

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devrimin başlangıcı olarak kabul edilen Moncada Kışlası Baskını’nın 55’inci yıldönümünü, baskının lideri olan Fidel Castro’ya ithaf etti.

soL (DIŞ HABERLER) Fidel Castro liderliğindeki devrimcilerin Fulgencio Batista rejimini devirmek amacıyla Moncada Kışlası'na düzenlediği ve devrimin başlangıcı kabul edilen baskının 55'inci yıldönümü, önceki gün düzenlenen ve 10 binden fazla kişinin katıldığı törenle kutlandı. Santiago'daki tarihi kışla önünde düzenlenen törende konuşan Raul Castro, "Baskını yaptığımız gün hiçbirimiz bugünü hayal etmemiştik. Tam beş yıl, beş ay, beş gün sonra devrimi zafere götürdük. Ve son 50 yıl bir sonsuzluk gibiydi" dedi.

Küba devriminin yoksul bir halk tarafından, yoksulluğu yenmek üzere yapıldığının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Castro, "55 yıl önce ölen yoldaşlarımızın hatırasına asla ihanet etmeyeceğiz" diye konuştu.

Dünyadaki gıda ve yakıt krizinin gelişmekte olan ülkeleri ciddi anlamda etkilemeye başladığını hatırlatan Küba lideri, önümüzdeki dönemde yaşanabilecek zorluklara karşı hazır olma çağrısı yaptı. Castro, ülkedeki bir dizi sorunun farkında olduklarını ve bunları çözmek için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Küba lideri ayrıca, ABD'deki başkanlık seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak savunma gücünü arttırmayı sürdüreceklerini ve ABD'nin olası tehditlerine karşı hazır olduklarını da vurguladı. Castro, "Bugün yürüttüğümüz savaşta Batista'nın askerlerinden daha güçlü bir düşmana karşı mücadele ediyoruz. Ama devrimci bilincimiz gerekirse hayatlarımızı feda edeceğimizi bilecek kadar gelişti" ifadelerini kullandı.

Geçmişin hatalarından ders çıkardıklarını söyleyen Castro, ABD'deki Küba karşıtı çetelerin faaliyetlerini izledikleri gerekçesiyle casusluk suçlamasıyla tutuklanan ve hapse atılan beş Kübalı kahramanın gelecek nesiller için örnek olması gerektiğini dile getirdi. Raul Castro, Moncada Kışlası Baskını'nın 55'inci yıldönümünü, sağlık sorunları nedeniyle Devlet Başkanlığı görevinden ayrılan Fidel Castro'ya ithaf etti.