Küba’dan büyük proje: Alternatif Wikipedia kuruldu

Küba, Wikipedia benzeri bir internet ansiklopedisi kurdu.

Küba, herkesin bilgi ekleyebildiği açık internet ansiklopedisi Wikipedia’nın benzeri bir internet ansiklopedisi kurdu. www.ecured.cu adresinden ulaşılabilecek Ecured adlı site henüz resmen yayınına başlamadan yaklaşık 20 bin maddeye sahipti.

Sitenin amacı, “Her şeyin, herkes için bilgisini, dünyayla birlikte Küba’dan üretmek” olarak duyuruldu.

Ecured’deki girişlerin, editörler tarafından onaylandıktan sonra sitede yer alacağı belirtildi.

Sitede “Sitenin felsefesi, demokratikleştirici, kâr amacı gütmeyen, nesnel, sömürgesizleştirici bir bakış açısından bilgi birikimi ve gelişimi sağlamaktır” ifadesine yer verildi.

Sitede Amerika Birleşik Devletleri maddesinde “çağımızın imparatorluğu” olarak nitelenen ABD için “tarihsel olarak, kendi iş çevreleri ve tekellerinin kullanımına bahşetmek için zor kullanarak başka ülkelerden toprak ve doğal kaynaklar almıştır” denildi.

Son veriler, 11.2 milyonluk ülkede 1.6 milyon Kübalı’nın internet erişimi olduğunu gösteriyordu. ABD ablukası nedeniyle şimdiye dek okyanus altından fiberoptik kablo çekerek dünya ağına bağlanamamış olan Küba, dört gözle 2011 Temmuzu’nu bekliyor. Bu tarihte Venezuela ile Küba arasında inşa edilmekte olan okyanus altı fiberoptik kablo bitmiş olacak ve Küba yavaş ve pahalı internet kullanma sıkıntısını büyük oranda aşacak.

(soL - Dış Haberler)