Küba’da internet erişiminde artış

Küba’da teknoloji, güvenlik ve finansmanla ilgili çözümler bulunduğu ölçüde telekomünikasyon hizmetleri artmaya ve Küba halkının kullanımına sunulmaya devam ediyor.

Bilgi ve İletişim Bakanlığı (MIC) Bakan Yardımcısı Ramón Linares Torres, Küba’ya uygulanan ablukaya ve ekonomik krizin damga vurduğu uluslararası konjonktüre karşın, uydu bağlantısı kapasitesinde geçtiğimiz ay yüzde 10 oranında artış sağlandığını belirtti.

Bakan yardımcısı, hem teknolojik hem de finansal sorunlara karşın, ülkenin kalkınması için internet teknolojileri dahil olmak üzere yeni teknolojilerin kullanımının öncelikli konulardan biri olarak ele alınmaya devam edeceğini belirtti.

Bu amaç doğrultusunda, Amerika Halkları için Bolivarcı Alternatif (ALBA) çerçevesinde imzalanan anlaşmalar kapsamında Venezuela ile Küba arasında fiber kablo döşenmesi gibi formüller bulunduğunu hatırlatan Torres, söz konusu proje hayata geçtiğinde iletişim alanında önemli ölçüde kalite artışı sağlanacağını vurguladı.

Diğer yandan Torres, abluka nedeniyle kısıtlı olarak artırılabilen internete erişim imkanlarının daha verimli kullanılması ve daha fazla sayıda insana sunulabilmesi için okullar, üniversiteler, hastaneler ve diğer sağlık merkezleri, kültür-sanat merkezleri, kütüphaneler, araştırma merkezleri gibi kolektif erişim mekanlarına öncelik tanıma stratejisini sürdüreceklerini belirtti.

Ayrıca, devletin idari organlarında açık kod uygulamalarının yaygınlaştırılması için gerekli ekipmanın kademeli olarak değiştirileceği dile getirildi.

Yarım milyondan fazla cep telefonu
Yapılan açıklamada, özel hat sayısıyla ilgili memnuniyetsizlikler devam etse de mobil telefon hizmetlerinin de giderek iyileştirildiği belirtilerek, mobil telefon hizmetlerinin verilmesi kararından bu yana kullanıcı sayısının 600 yüz bine ulaştığı hatırlatıldı.

Diğer yandan, özel kart ağlarının güçlendirilmesinin öngörüldüğü ve mevcut platformun orta vadede yenilenebilmesi için başka çözümler üzerinde çalışıldığı dile getirildi.

(soL - Dış Haberler)