Küba’da büyük petrol rezervi bulundu

Küba’yı dünyada en çok petrol rezervine sahip ilk 20 ülke arasına sokacak olan keşifin, ABD ablukası nedeniyle ekonomik zorluklar çeken ülkeyi rahatlatması bekleniyor.

soL (DIŞ HABERLER) Küba hükümeti ülke karasularında 20 milyar varil kapasiteli bir petrol yatağı bulunduğunu açıkladı.

Meksika Körfezi yakınlarında bulunan yatağın daha önceki tahminlerin yaklaşık iki katı kadar petrol barındırdığı ifade edilirken altı ay içerisinde üretime geçebileceği belirtiliyor.

Petrol yatağının kapasitesinin kesinleşmesinin ardından ABD-Küba Ticaret Birliği kurucusu Kirby Jones, "Bu tüm denklemi değiştirecek. Küba hükümeti petrole bağımlı olmaktan kurtulacak ve hükümetin elinde daha fazla maddi kaynak olacak" şeklinde konuştu.

Küba devletinin petrol şirketi Cupet'in keşif müdürü Rafael Tenreyro Perez "Yatağın kapasitesi tahminlerimizin ötesinde" dedi. Keşifin Küba'yı dünyada en çok petrol rezervine sahip ilk 20 ülke arasına sokacağı ifade edilrken, ülkenin yakın zamanda petrol ihracatına başlayabileceği dile getiriliyor.

Küba şu an günde 60 bin varil petrol çıkarıyor ve bu miktar ülkenin iç ihtiyacının sadece yüzde 50'sini karşılayabiliyor. Geriye kalan miktarı doktor ve eğitimci karşılığında Venezuela'dan ithal eden Küba, bu sisteme karşın ABD ablukası nedeniyle ekonomik kaynaklar bakımından sıkıntı çekmeye devam ediyor.

Haberin geçtiğimiz aylarda yaşanan ve ülkedeki tarımsal üretime büyük zarar veren tropik kasırgaların ardından gelmesinin ülkede büyük bir sevinç yarattığı belirtiliyor. Ancak petrolün okyanusun derinlerinde olması ve ABD ambargosu nedeniyle birçok şirketin Küba'ya altyapı sağlayamacak olmasının petrolden gelecek kazancın gecikmesine yol açacağı ifade ediliyor.