KTHY-Atlasjet ortaklığı 3 gün sürdü

Atlasjet Havayolları, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile üç gün önce alınan işbirliği kararını bozdu. Atlasjet yaptığı açıklamada, KTHY yetkililerinin kendileriyle dayanışma içinde olmadıkları gerekçesiyle çekildiklerini belirtti.

Özelleştirme yanlısı politikalar ve yanlış yönetim uygulamaları nedeniyle dizboyu yolsuzluğa batmış olan KTHY'nin kaderi özel şirketlerin iki dudağı arasında.

KTHY'ye 3 gün önce ortak olan Atlasjet tarafından yayınlanan açıklamada, "Şirket çalışanları ve yöneticileri ile en üst seviyede işbirliği içinde olabilmesi ile aşılabilecek bu tür şirket kurtarma krizinde, çalışanların bizlerle dayanışma içinde olmadan, sadece tek taraflı iyi niyetli çabalarımızla, bu işte başarılı olamayacağımız son derece aşikardır. Bu nedenle gelinen noktada Kıbrıs Türk Hava Yolları ile bir işbirliği görüşmelerimizi durdurma kararı aldık" denildi.

"İşbirliğinde geç kalındı"
Atlasjet, KTHY ile işbirliği için 7 Haziran 2010 tarihinde teklif verdiklerini, ancak bir başka şirket ile işbirliği üzerine odaklanan KTHY yetkililerinin sürecin uzaması nedeniyle operasyon yetkisinin düşmesine ve uçuşların durmasına yolaçtıkları belirtildi:

"Verdiğimiz teklifin kaybolması ve akabinde ihalenin bir başka şirket üzerinde yoğunlaşması bu kritik süreci oldukça uzattı. En son 22 Haziran Salı günü ihalenin bize verileceği deklare edilmesinden bir gün önce, Sivil Havacılık tarafından, iki ay öncesinde de deklare edildiği gibi, KTHY'nin bütün uçuşları durdurulmuş ve operasyon yetkisi 3 aylığına askıya alınmıştı."

Atlasjet bu olumsuz duruma rağmen, şirketi kurtarmayı hedefleyerek "şirketi yıl sonuna kadar ticari risklerini kontrol edilebilecek düzeye nasıl getirebileceğinin planlarını yaptıklarını" belirtti.

Grevdeki işçileri de suçladılar
Ancak KTHY çalışanlarının tavrının kendilerini çaresiz bıraktığını kaydeden Atlasjet açıklamasında, "Çalışanların haklarına son derece önem vermemize rağmen, KTHY'de süregelen grevler, sendika ve çalışan personelin olayın ciddiyetini ve vahametini kavrayamamış olması ve gösterilen büyük dirençler nedeni ile hiçbir veriye ulaşamayışımız bizleri tam anlamı ile çaresiz bırakmıştır. Öte yandan uçak sahiplerinin de 'şirket batıyor' endişesi ile kontratlarını iptal etme yönüne gitmeleri olayı tam bir çıkmaza sokmuştur" denildi.

3 gün süren ortaklık
Atlasjet Hava Yolları, mali kriz içinde olan ve işletme ruhsatı Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2010 tarihinden itibaren üç ay süreyle askıya alınan Kıbrıs Türk Hava Yolları'na 22 Haziran'da işletme ortağı olmuştu.

KTHY Genel Kurulu, 22 Haziran'da yaptığı toplantıda, Atlasjet'in teklifinin daha uygun bulduğunu KKTC Bakanlar Kurulu'na bildirmiş ve Bakanlar Kurulu da KTHY Genel Kurulu'nun bu kararını onaylayarak, ortaklığı başlatmıştı.

(soL-Haber Merkezi)