Kosta Rika’dan ABD’ye Küba soruşturması

ABD’nin kimi Kosta Rika vatandaşlarını Küba’da bir isyan başlatmak için kullandığının ortaya çıkması üzerine Kosta Rika yönetimi harekete geçti.

(soL - Dış Haberler) Kosta Rika hükümeti, ABD’nin Küba’yı istikrarsızlaştırmak için yaptığı kimi gizli operasyonları Kosta Rika vatandaşları üzerinden yürütmesine yönelik soruşturma başlattı. Kosta Rika istihbarat ve güvenlik şefi Mariano Figueres dün AP’ye yaptığı açıklamada ABD’nin Kosta Rika vatandaşlarını Küba’yı istikrarsızlaştırmak amacıyla kullanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Figueres ülkede 8 Mayıs’ta göreve gelen yeni yönetimin, ABD Uluslararası Kalkınma Teşkilatı’nın (USAID) 2009’da başlattığı Küba’yı istikrarsızlaştırma projesine ait selefinden kalan bir kayıt ya da bilgi bulamadığını ancak hükümetin konuyu soruşturduğunu belirtti. Söz konusu proje USAID’in Venezuela, Kosta Rika ve Peru’dan sağcı gençlerin sosyalist ada Küba’ya gönderilmesini ve burada bir isyan çıkarmalarını öngörüyordu. Kosta Rikalı istihbarat şefi, kendilerinin de bu projeden ilk kez 4 Ağustos tarihli Associated Press haberi sayesinde haberdar olduğunu belirtti. AP’nin haberinde USAID ve taşaronu Creative Associates International, Küba'nın sağlık ve diğer sivil programlarını kullanarak, genç Latin Amerikalıları Küba'da siyasi karışıklık yaratmak için ülkeye sokuyordu.

Figueres, “Tüm bunları teyit edebilirsek, topraklarımızın, hangi ideolojik tarafta olursak olalım, dost bir hükümete saldırılması için kullanılmasını kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Bu bir egemenlik ve saygı meselesi… Kosta Rika vatandaşlarını kullandıkları ve hayatlarını riske attıkları konusunda alarm durumundayız” dedi.