Kosova'nın bağımsızlığı Lahey'de görüşülecek

BM Genel Kurulu, ABD'nin desteğiyle Şubat ayında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın tek taraflı kararının Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda ele alınmasına karar verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlık kararıyla ilgili olarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'ndan tavsiye kararı alınması yönündeki talebini önceki gün onayladı. Sırbistan tarafından 192 üyeli Genel Kurul'a sunulan karar tasarısına 77 "evet", 6 "hayır" oyu çıkarken 77 ülke de çekimser oy kullandı. Türkiye, oylamaya katılmadı. Tasarıda, "Kosova'nın tek başına aldığı bağımsızlık kararının uluslararası hukuk kurallarına uygun olup olmadığı" konusunda Uluslararası Adalet Divanı'ndan görüş talebinde bulunuluyor.

Oylamada ABD ile Arnavutluk ve Pasifik'teki 4 küçük ada ülkesinin "hayır", 27 üyeli Avrupa Birliği üyelerinin çoğunun çekimser oy kullandığı, Güney Kıbrıs, Romanya, Yunanistan ve İspanya'nın ise Sırbistan'a doğrudan destek verdiği belirtildi. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, oylamanın ardından yaptığı açıklamada kararın kabulünden duydukları memnuniyeti belirterek, "Bugün uluslararası hukuk açısından önemli bir gün" dedi. Kosova yönetimi ise, "Kosova'nın bağımsızlık meselesinin çözümlendiğini ve geriye dönüşün olmayacağını" savundu. Kosova "Cumhurbaşkanı" Fatmir Seydiu, "Başbakan" Haşim Taçi ve "Dışişleri Bakanı" İskender Hüseni, BM Genel Kurulu kararı üzerine yayımladıkları ortak bildiride, "Sırbistan'ın Kosova ve bölgede istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak istemediğini" öne sürdü.

Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin de, Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsızlık kararıyla ilgili olarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'ndan
tavsiye kararı alınması yönündeki talebinin, Balkanlar'da barış, istikrar ve güvenlik ortamının sağlanmasına yardımcı olmayacağını söyledi. Öte yandan Portekz, dün Kosova'nın Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlığını resmen tanıyan 48'inci ülke oldu.