Kosovalı Sırplar parlamentolarını kurdu

Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımayan Kosovalı Sırp azınlık, Kosova parlamentosunu tanımayarak kendi parlamentosunu kurdu. AB, azınlık parlamentosunu tanımadığını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Kosova'daki Sırp azınlık, Kosova devletini tanımadığını ilan ederek Mitrovica kentinde kendi parlamentosunu kurdu. Avrupa Birliği, yeni parlamentoyu tanımadığını açıkladı. Olayın, bölgede yeni bir gerilimlere yol açabileceği belirtiliyor.

Kosovalı Sırpların lideri Marko Jaksic, "Bu parlamento, Sırbistan Cumhuriyeti'nin Özerk Kosova Bölgesi'ndeki temsil organıdır" diye konuştu. Jaksic, Balkanlar'da yeni bir Arnavut devletinin kurulmasını istemediklerini söyledi. Sırpların yoğun olarak yaşadığı, Sırp ve Arnavut nüfus arasında bölünmüş Mitroviça kentinde kurulan parlamentonun açılışında yapılan konuşmada, parlamentonun yürütme yetkisinin olmayacağına dikkat çekildi. Parlamento, 45 sandalyeden oluşuyor.

Şubat ayında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova yönetimi ise, Sırp azınlık tarafından atılan bu adımı "yasadışı bir provokasyon" olarak niteledi. Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu (UNMIK) de parlamentoyu tanımadığını açıkladı.

AB de tanımadı
Avrupa Komisyonu tarafından dün yapılan açıklamada, Kosovalı Sırpların kurduğu meclisin AB tarafından tanınmadığı açıklandı. Avrupa Komisyonu sözcüsü, "Kosovalı Sırpların kurduğu meclisin hiçbir meşruiyeti yoktur" diyen UNMIK ile aynı görüşte olduklarını açıkladı.

Sırp azınlık, Kosova nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Avrupa Birliği, bünyesinde oluşturacağı 2 bin 200 kişilik bir polis misyonuyla Kosova'nın güvenlik denetimini UNMIK'ten almayı planlıyor. Ancak bu süreçte Sırbistan'ın da onayının alınmasını talep eden Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ndeki ağırlığıyla süreci engelliyor.